Manje nasilja na sportskim terenima

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Gojko Vasić, direktor Policije Republike Srpske, rekao je da je u Republici Srpskoj u prvih 8 mjeseci ove godine bilo oko 2.200 sportskih susreta i da ni na jednom nije bilo incidenata većih razmjera.

Vasić je naveo da je zabilježeno ukupno 39 prekršaja u koje je bilo uključeno 49 lica, na osnovu čega se može zaključiti da je riječ o pojedinačnim incidentima ili istupima.

“Za nas je veoma bitno da je u ovim incidentima učestvovalo veoma malo omladinaca, odnosno maloljetnika – oko 12 slučajeva”, rekao je Vasić novinarima nakon završnog okruglog stola u Banjaluci pod nazivom “Stop nasilju na sportskim priredbama”.

On je istakao da je veoma važna dobra saradnja Policije Republike Srpske s organizatorima sportskih susreta, te agencijama koje njima pružaju podršku u obezbjeđenju skupova. Vasić je ukazao da postoji problem, gdje domaće zakonodavstvo nije u potpunosti usaglašeno u ovoj oblasti sa zapadnoevropskim, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji.

“U Srpskoj, u okviru izmjena Zakona o prekršajima, imamo mogućnost da se licima koja naprave prekršaj na ovakvim mjestima može izreći kazna zatvora od 60 dana, ali je za primjenu tog zakona potrebna izmjena Zakona o javnom redu i miru, što će biti učinjeno narednih mjeseci”, naveo je Vasić.

Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, rekla je da je cilj okruglog stola razgovor o tome kako spriječiti nerede na sportskim terenima.

“Edukacija je najvažnija, jer su osmi i deveti i niži srednjoškolski razredi uključeni u navijačke grupe. Zato je važno da nastavnici i roditelji budu upućeni i znaju šta im djeca rade na utakmicama, odnosno da ih odgajamo u duhu normalnog navijanja, ljubavi prema klubu, a ne u duhu mržnje i tuča”, istakla je ona.