Monca ukida šikanu da bi bila još brža

Monca

Legendarna „Monca“ mogla bi da dobije novi izgled pred svoju stogodišnjicu koja će biti obilježena 2022. godine, prenosi „Gazeta delo Sport“.

Auto-moto savez Italije planira radikalne promjene, koje uključuje ukidanje jedne šikane i redizajniranje druge Lezmo krivine, a spreman je da uloži 100 miliona evra.

Pred pregovore o budućnosti Velike nagrade Italije, prvi čovek Saveza Anđelo Stiki Damijani je otkrio da je plan da nova konfuguracija stazu učini još bržu da bi se zacementirala na poziciji ‚Hrama brzine‘. „Monca“ je i bez tih promjena jedna od najbržih staza u kalendaru Formule 1.

Prvi prijedlog je da se ukine jedna od tri šikane, najvjerovatnije druga, što bi omogućilo da druga Lezmo krivina bude brža, kao što je slučaj bio prije nego što je modifikovana 1994. godine. Uz to, staza će biti proširena, biće napravljeni novi pristupni putevi, kao i nova glavna tribina, a pominje se i renoviranje legendarne ovalne staze.

Damijani je naglasio je da bi vraćanje ovala u upotrebu „Moncu“ moglo da učini jedinstvenom atrakcijom i u teoriji stazom dugom deset kilometara. Iako se suma od 100 miliona evra čini visokom, prvi čovjek Auto-moto saveza Italije ističe da će se novac naći na neki način.

Da bi taj plan bio realizovan, prvi cilj organizatora Velike nagrade Italije je da se osigura ugovor sa Formulom 1 od 2020. godine, što još nije urađeno jer nije postignut dogovor oko cijene sa Libertijem, vlasnikom šampionata.