Srbija se plasirala na Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini

Srbija-ide-u-Kinu

Srbija je u hali “Aleksandar Nikolić” u nedjelju savladala Izrael rezultatom 97:76 i ovjerila je plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini.

U poslednjem kvalifikacionom meču Srbiji je bila potrebna pobjeda, doduše ne nužno, a izabranici Aleksandra Đorđevića su se postarali da se pitanje pobjednika nijednom ne dovede u pitanje.

“Orlovi” su dobro počeli utakmicu i brzo došli do 7:0. Atmosfera je bila dobra u prepunom “Pioniru”, a naši reprezentativci su igrali sa puno energije. Ipak, sredinom prve četvrtine Izraelci su uspeli da uhvate rezultatski priključak i izjednače na 13:13.

Sve do sredine druge deonice Izrael je bio konkurentan. Iako je Srbija povela sa osam razlike posle prvih 10 minuta, Izraelci su se opet vratili i došli do egala.

Tada je na scenu stupio igrač koji je bio ubedljivo najbolji akter ovog meča i onog sa Estonijom, Dragan Milosavljević. On je sjajno sarađivao sa Teodosićem, koji ga je redovno “hranio” loptama, igrao granitnu odbranu i, uz pomoć saigrača, odveo Srbiju na dvocifrenu prednost.

Najveća prednost je napravljena posle jednog tajm auta Aleksandra Đorđevića, posle kojeg se napredak najviše video u odbrani. Srbija je na poluvreme otišla sa ogromnih +16 i velikim olakšanjem pred nastavak.

Na poluvremenu Estonija je vodila protiv Gruzije, u meču koji je mogao da bude veoma bitan za nas, s obzirom da bi pobeda Estonije Srbiju, uz poraz protiv Izraela, izbacila sa Svetskog prvenstva.

Ipak, naši košarkaši su se postarali da do takvog nemilog scenarija ne dođe, pa su nastavili da pritiskaju protivnika i povećavaju predenost, koja se brzo popela na 22 poena.

Teodosić je radio ono što najbolje ume, razigravao, dok se nezaustavljivom Milosavljeviću priključio Vladimir Lučić. Košarkaš Bajerna, koji nije bio tu protiv Estonije, pogađao je teške šuteve, igrao odličnu odbranu i bio veoma aktivan prilikom akcija u napadu.

Jedini strah, ako se tako može nazvati, za Srbiju bio je kada je Izrael sredinom treće deonice napravio seriju i prišao na 13 poena zaostataka, ali je taj problem Srbija otklonila pred ulazak u poslednjih deset minuta svojom serijom i povratkom na preko 20 poena prednosti.

U četvrtoj četvrtini, kada je bilo evidentno da je pobeda osigurana, naši reprezentativci su se opustili, pa je viđen još po neki alej-up, pas kroz noge i slični basketaški potezi.

Najefikasniji u ubedljivoj pobedi Srbije bio je Lučić sa 22 poena i četiri skoka. Milosavljević je dodao 20 poena, a imao po četiri skoka i asistencije. Pored njih, poenterski su se istakli i Teodosić sa 11, te Milutinov sa 10 poena.

Bivši plej Klipersa je imao devet asistencija, jednu manje nego protiv Estonije. Birčević je učestvovao sa devet, a Jelovac sa osam poena.

Kod Izraelaca najefikasniji bio je Džejk Koen sa 16 poena, dok su ga pratili Klajn sa 12, te Avdija, Ziv i Zalmanson sa po deset poena.

Svjetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra.