Najavili nova “svjetska” prvenstva

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta RS, izjavila je da su Evropsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banjaluka – Vrbas 2014” i Svjetsko padobransko prvenstvo najznačajnije sportske manifestacije održane u Srpskoj ove godine, koje su okupile u Banjaluci gotovo 10.000 takmičara i gostiju.

Ona je nakon prijema za organizatore takmičenja, Kajak-kanu kluba Vrbas i Padobranskog kluba Banjaluka, rekla da su to veliki događaji za RS, te da je PK Banjaluka imao problema s velikim padavinama, a da je dolazak princa Alberta od Monaka na EP zahtijevao novu organizaciju.

“Srećna sam da su se svi učesnici kućama vratili zdravi i što su postavljeni svjetski rekordi. Na naše veliko zadovoljstvo, i finansijski efekat za grad Banjaluku je sigurno veliki”, rekla je Tešanovićeva.

Ona je pohvalila organizatore i dodala da će oba kluba imati podršku Ministarstva. Nikola Stanković, generalni sekretar KKK Vrbas, najavio je za 2015. organizaciju EP za seniore i Svjetsko prvenstvo za seniore 2016.

“Zadovoljni smo organizacijom. Zbog poplava koje su uništile stazu bili smo na korak da nam Svjetska federacija oduzme EP, ali smo čelnike ubijedili da možemo da budemo domaćini. Uz velike napore i dosta truda uspjeli smo da organizujemo EP na najvećem mogućem nivou”, rekao je Stanković i istakao da bez podrške Ministarstva ne bi moglo biti održano EP.

Zlatan Crnalić, predsjednik PK Banjaluka, rekao je da se Banjaluka pokazala kao dobar domaćin, a ekipa kluba da je spremna da organizuje manifestacije najvišeg ranga. Dodao je da se, zbog poplave, na području gdje je bio cilj za doskok i gdje je napravljeno šatorsko naselje tokom noći moralo sve izmještati, ali da to nije uticalo na takmičenje.