Nove zabrane, nove glavobolje

[dropcap]LONDON[/dropcap] Ekipe Formule 1 dobile su detaljnu listu šta smiju, a šta ne smiju prenositi svojim vozačima tokom kvalifikacija i trke, što će izazvati nove glavobolje pilotima.

Cilj ograničenja informacija je dovođenje do toga da vozačke odluke na stazi imaju veći uticaj na trku, kao i onemogućavanje timskih naredbi.

Od trka u Singapuru i Japanu biće dopušteno prenošenje rezultata brzine krugova drugih vozača, poruke poput “trkaš se s tim i tim za određenu poziciju”, pomoć pri izbjegavanju gužve u kvalifikacijama, savjeti za bolje prolaske krivina, savjeti o izboru guma, informacije o problemima rivala, o strategiji drugih, kao i upozorenja na žute i crvene zastave, te izlazak bezbjednosnog automobila.

Zabranjene će biti poruke o tome gdje je konkurencija brža ili sporija, poruke o podešavanju motora, mjenjača, balansa, protoka goriva, temperature kočnica, diferencijala, te svih poruka koje se čine šifrovane.

“Čini mi se da je ovo beskorisno pravilo. To je isto kao da treneru zabraniš da savjetuje igrače tokom utakmice u fudbalu. Radio-veza nam pomaže da podesimo bolid zbog unapređenja ili bezbjednosti. Neka bude, isto je za sve i neće se puno toga promijeniti”, prokomentarisao je ovaj slučaj Fernando Alonso, vozač Ferarija.

Sezona elitnog automobilističkog takmičenja polako ulazi u završnu fazu, a nakon dugog evropskog proljeća i ljeta slijedi mini-azijska turneja koja počinje ovog vikenda u Singapuru. Riječ je o jednoj od najatraktivnijih trka sezone, koja se vozi ulicama grada pod reflektorima, a staza “Marina bej” u kalendaru je od 2008.

Satnica je nešto drukčija nego na prethodnim stazama, s kvalifikacijama koje počinju u 15 sati po našem vremenu, a nedjelja trka u standarnih 14 sati.