Belisova odbila 60.420 dolara

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Petnaestogodišnja Ketrin Belis, najmlađa učesnica US opena, šokirala je 13. igračicu svijeta Dominiku Cibulkovu (12. nosilac), a zatim i dio javnosti odbivši nagradu od 60.420 dolara, koliko joj sleduje za plasman u drugo kolo.

Belisova je danas u Njujorku slavila sa 6:1, 4:6, 6:4, a nagradu je odbila jer želi da ostane u amaterskom tenisu.

“Mislim da ću ostati amaterka kako bih ostavila mogućnost da idem na koledž, u slučaju da mi se dogodi neka povreda. Ali, voljela bih jednog dana postati profesionalka”, rekla je Belisova.

Belisova, koja je rođena 9. aprila 1999, najmlađa je teniserka koja je upisala pobjedu na gren slemu nakon Aliz Korne, koja je na Rolan Garosu 2005. imala 15 godina i 122 dana. Takođe, ona je najmlađa igračica koja je došla do trijumfa na US openu poslije Ane Kurnjikove 1996, a i najmlađa Amerikanka koja je trijumfovala u Njukorku od Meri Džo Fernandez 1986.

“Osjećam se nevjerovatno. Ostala sam bez riječi; i sama sam šokirana susretom. Ušla sam u meč želeći da igram najbolje što mogu. I izgleda da sam igrala prilično dobro. Stvarno sam srećna”, rekla je Belisova, 1208. igračica sa WTA liste.

Amerikanka će u drugom kolu igrati sa Zarinom Dijas iz Kazahstana.