N/FS BiH: Halep priča neistine

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Nije bilo netransparentnog trošenja novca, niti potpisivanja sumnjivih ugovora, tvrde iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, odgovarajući na optužbe Amera Halepa, suspendovanog člana Izvršnog odbora.

On je zajedno sa Senadom Islamom i Ibrahimom Adilagićem u disciplinskoj prijavi naveo i da je budžet Saveza bez rebalansa probijen za tri miliona KM, te da nema finansijskog izvještaja.

Tim povodom danas je u Sarajevu zakazana hitna i vanredna pres-konferencija, na koju, s razlogom ili ne, ipak nisu pozvani predstavnici svih, nego samo pojedinih medija, pišu Nezavisne novine.

“U posljednjih nekoliko godina N/FS BiH posluje pozitivno i svaki rashod pokriven je odgovarajućim prihodima. Mišljenje Pravnog i Komiteta za finansije potvrdilo je stav da neplanirani troškovi, za koje su obezbijeđena sredstva i koji ne zahtijevaju posebno zaduživanje, odnosno kreditiranje, ne treba da budu predmet rebalansa budžeta. Takav stav je potvrđen i odlukom Generalne skupštine o usvajanju budžeta i finansijskog izvještaja, kao i stavom ovlaštene revizorske kuće”, rečeno je na pres-konferenciji koju su sazvali generalni sekretar Jasmin Baković, član pravnog tima Adnan Džemidžić i direktor ekonomskih poslova Nešo Borovčanin.

Halep, između ostalog, tvrdi da je na jednoj od ranijih sjednica IO data informacija da će agencija koja je organizovala prijateljsku utakmicu Argentina – BiH 19. novembra 2013. u Sent Luisu snositi sve troškove puta i boravka. Međutim, navodno je kasnije u izvještajima o rashodima budžeta napisano kako je ta utakmica Savez koštala 350.000 KM.

“Prava i obaveze N/FS BiH za tu utkmicu definisana su ugovorom sa partnerskom agencijom. Neosnovane su tvrdnje da je bilo koji trošak plaćen od strane N/FS BiH ako je ugovorom utvrđeno drugačije”, rekao je Baković, osvrnuvši se i na primjedbe u vezi sa još nekim ugovorima.

“Ugovor sa ‘Adidasom’ zaključen je transparentno, jednoglasnom odlukom članova IO, a na osnovu mišljenja sudskog vještaka ekonomske struke, kao i stavova Pravnog i Komiteta za finansije. Ne postoje bilo kakvi ‘sumnjivi’ sponzorski ugovori. Posebna ad hok komisija IO je izvršila uvid u sve ugovore i utvrdila da su isti zaključeni u interesu N/FS BiH”, dodaje on.

Iz N/FS BiH su negirali i da je bilo kome isplaćen novac od premija za plasman reprezentacije na Mundijal, pa samim tim i predsjedniku Elvedinu Begiću. Objasnili su da je Mirsad Ćatić putovao na SP kao jedan od dva oficira za bezbjednost N/FS BiH, a ne u svojstvu vlasnika agencije za zaštitu.

Prijetnje

Amer Halep, koji je suspendovan na 6 mjeseci sa svih funkcija u fudbalu zbog prekršaja iz člana 66. i 69, tvrdi da je sve izrežirano jer je imao suprotno mišljenje od ostalih članova IO N/FS BiH.

“Sa svojim neistomišljenicima predsjednik Elvedin Begić se obračunavao suspenzijama, prijeteći disciplinskim postupcima. Čak je u jednom trenutku Senadu Islamu prijetio da će mu natovariti navijače da ga istuku ako bude i dalje pitao za neke troškove. Nismo htjeli da podržimo neke stvari i zbog toga smo imali probleme, pakovani su nam procesi, a ja sam čak i fizički napadnut na manifestaciji ‘Put u Brazil'”, rekao je Halep, što su danas iz bh. kuće fudbala takođe kategorično odbacili.