Vranješ: U Minsk idemo po pobjedu

[dropcap]SEGEDIN[/dropcap] Vladimir Vranješ, pivot mađarskog vicešampiona Pik Segeda, s kojim ima i pehar pobjednika Kupa EHF, sjajno je otvorio novu sezonu.

U mađarskom prvenstvu imaju svih sedam pobjeda, dok u Ligi šampiona u Grupi D nakon tri kola drže drugu poziciju iza velikog favorita Vive Kielca, od kojeg su doživjeli jedini ovosezonski poraz.

Naravno, dobre igre Vranješa u dresu Segeda mogu radovati i Dragana Markovića, selektora rukometne reprezentacije BiH. Sve su bliže prve dvije utakmice kvalifikacija za EURO 2016, u kojima bh. tim treba da potvrdi da eliminacija Islanda u baražu za SP nije bila slučajnost. Na startu puta ka EP Vranješ i saigrači igraće sa Bjelorusijom 29. oktobra u Minsku, te tri dana kasnije sa velikom Danskom u Tuzli.

“Jasno je da nas čekaju dvije vrlo teške utakmice, posebno druga. Bez obzira na to, optimista sam. Idemo u Bjelorusiju s namjerom da im se ‘zamjerimo’, kako mi igrači volimo reći. Idemo na pobjedu u Minsku, zašto da ne? Borićemo se u obje utakmice i na kraju se nadam pozitivnom ishodu. Bio bih zadovoljan bodom iz ta dva ogleda, ali želim najmanje dva”, priča Vranješ.

Naš pivot polako izrasta u jednog od ključnih igrača Pik Segeda. U prvom kolu Lige šampiona protiv Zaporožja upravo je njegov gol u posljednjim sekundama odlučio pobjednika. U odbrani je nezamjenjiv i jasno je da trener Huan Karlos Pastor ima veliko povjerenje u njega.

“Iako smo osvojili Kup EHF prošle sezone, Liga šampiona je za nas nešto potpuno novo. Igrali smo kući, bili smo veliki favoriti u utakmici sa Zaporožjem i stoga smo bili pod ogromnim pritiskom. Zbog toga smo se tražili duže od pola sata. U posljednjih 15 minuta ušli smo sa minus četiri, ali smo zaigrali sjajno u odbrani i preokrenuli rezultat. Na kraju sam imao zadovoljstvo da postignem pobjednički gol. Od Kielca smo očekivano izgubili u gostima, mada nismo bili loši. I onda je stigao Olborg proteklog vikenda. Sjajno smo se pripremili i da su sudije dozvolile mušku igru slavili bismo sa više od tri gola razlike”, priča Vranješ.

Već godinama mađarskim rukometom vlada MKB Vesprem. U Segedu se nadaju da bi ove sezone mogli da im oduzmu barem jedan pehar.

“Otkako je došao Pastor za trenera nije nas Vesprem tako lako dobijao kao ranijih sezona. Sada i oni malo ‘cvikaju’ od nas. Želja kluba je da im u domaćim takmičenjima uzmemo barem jedan pehar. Vidjećemo hoćemo li u tome uspjeti”, zaključio je sjajni pivot naše reprezentacije.

Na SP prolazimo grupu

Iako je do Svjetskog prvenstna u Kataru 2015. ima još tri mjeseca, interesovalo nas je šta Vranješ očekuje tamo.

“Siguran sam da možemo svakoga iznenaditi i pobijediti, pa tako i naše protivnike u grupi na Svjetskom prvenstvu. Svi nas sada gledaju drugačije, jer naši igrači igraju u dobrim klubovima i to zapaženo. Napredovali smo i kao reprezentacija, tako da mislim da nećemo imati velikih problema da prođemo u drugi krug”, optimista je Vranješ.