Juniori BiH u elitnom društvu

[dropcap]SKOPLJE[/dropcap] Nisam iznenađen, bili smo favoriti, zajedno sa Francuzima, i to smo na turniru u Skoplju opravdali našom igrom i rezultatom, rekao je Toni Karačić, selektor mlade U-19 fudbalske reprezentacija BiH, nakon plasmana u elitnu rundu kvalifikacija za EP.

U odlučujućoj utakmici trećeg kola bh. juniori su odigrali neriješeno s vršnjacima iz Francuske 0:0 i tako osvojili drugo mjesto u Grupi 12.

“I u najavama sam govorio da očekujem prolaz u elitni krug, da smo favoriti skupa sa Francuzima i to se ispostavilo kao tačno. Ovo je četvrta generacija juniora koju vodim i treći put smo u elitnom krugu, što je dovoljan pokazatelj kvalitetnog rada. Preuzimanjem reprezentacije zatekli smo se na 43. mjestu, a danas smo među 24 najbolja tima Evrope”, rekao je Karačić.

“Zmajići” su turnir otvorili uvjerljivom pobjedom nad Lihtenštajnom 5:0, a u drugom kolu remizirali s domaćinom Makedonija 1:1.

“Rijetkost je da je BiH u nekom sportu favorit, a mi smo na ovom turniru to bili i, što je još važnije, opravdali smo taj status. To nikada nije lako. U meču sa Lihtenštajnom imali smo više izgubiti nego dobiti i drago mi je da su moji momci disciplinovano odradili posao. U drugom kolu domaćinu nismo dozvolili iznenađenje, a ono što me posebno raduje je to da nismo bili u podređenom položaju u odnosu na Francuze. Povremeno smo bili čak i bolji i zasluženo osvojili bod, odnosno plasman u elitnu fazu”, smatra Karačić.

Za nastavak takmičenja nije se usudio obećavati novi podvig, ali optimizam je prisutan.

“Iz elitnog kruga samo će jedna ekipa iz grupe ići među osam. To dovoljno govori kako je težak zadatak. Trebaće nam sreća i u žrijebu. Naravno, neophodan nam je i jedan stimulacijski turnir prije tih kvalifikacija, kako bismo direktni kvalitet protivnika nadomjestili našim kolektivom. Neozbiljno je obećavati, ali nikad se ne zna”, zaključio je Karačić.

Konačan poredak Grupe 12:

  1. Francuska 7
  2. BiH 5
  3. Makedonija 4
  4. Lihtenštajn 0