Sušić: Plasman na EURO nije upitan

[dropcap]ZENICA[/dropcap] Plasman reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj nije ugrožen, smatra selektor Safet Sušić.

Iako njegovi izabranici ni u trećem kolu kvalifikacija nisu uspjeli upisati pobjedu, Pape remi 1:1 s fudbalskim velikanom Belgijom na “Bilinom polju” smatra uspjehom.

“Ako analiziramo sva dešavanja na utakmici moramo biti zadovoljni bodom. Mi smo poveli, međutim Belgijanci su imali prilika da postignu gol i prije i nakon našeg vodstva. Ovo je najbolja ekipa protiv koje smo dosad igrali, uključujući i Argentinu i Njemačku. Mišljenja sam da Belgija ima kvalitet da postane budući evropski prvak. Dakle, odigrati 1:1 protiv jedne tako jake reprezentacije, mislim da je uspjeh. Ne treba zaboraviti da smo samo tri dana ranije mi imali izuzetno tešku utakmicu s Velsom, a Belgijanci laganu s Andorom. Moji momci su me zaista oduševili ponašanjem, borbenošću i željom svih 90 minuta. Htjeli smo da pobijedimo, ali kada se igra protiv jačeg protivnika nekad je to nemoguće”, smatra Sušić.

Statistika nije na strani selektora, jer između ostalog pokazuje da je ovo najlošiji start kvalifikacija ikad. Međutim, nakon poraza od Kipra, dva remija s Velsom i Belgijom dovoljnih trenutno za samo pretposljednje mjesto, Sušić ipak poručuje da razloga za paniku nema.

“Do kraja kvalifikacija vidim borbu, vjerovatno će zadnja utakmica odlučivati, ali sam ubijeđen da ćemo biti među prve dvije ekipe i plasirati se na ‘Euro’. Znam da bi mnogi željeli da mi sada imamo devet ili barem sedam bodova, ali jedino što je neplanirano do sada bio je poraz od Kipra. Kada nam se još neki igrači oporave, bićemo daleko jači i pokušati pobijediti Izrael u novembru u gostima”, smatra Sušić.

Optimizam dijeli i Senad Lulić. Smatra da su “zmajevi” u ponedjeljak zaslužili i sva tri boda, ali i da ih je i remi ostavio u trci za plasman među najbolje.

“Idemo dalje. Belgija je dobar protivnik, ali ne znam da li da se radujem ovom ishodu. Imali smo na poluvremenu vodstvo 1:0, imali smo igru i mogli smo zasluženo pobijediti. Nismo, ali ništa nije gotovo”, kazao je Lulić.

Preko 12.000 navijača u Zenici u delirijum je u 28. minuti bacio Edin Džeko. U izvrsnoj akciji Tino Sven Sušić proigrao je Miralema Pjanića, koji šalje loptu golgeteru Mančester Sitija za vodstvo od 1:0.

“Odigrali smo dobro protiv strašnog rivala i to je ono što nas treba radovati. Moramo biti zadovoljni. Žao mi je gola koji smo primili onako kako smo primili, no iskreno, Belgija je zaslužila bod i ovo je najrealniji ishod. Neće biti lagano u Izraelu. I oni se nadaju plasmanu na EP i ta utakmica biće jako važna za nas”, rekao je Džeko.

“Crveni đavoli” su imali nekoliko odličnih prilika, ali su ipak izjednačili više sretno, nego spretno. U 51. minutu Radja Naingolan je šutirao s ivice šesnaesterca i pogodio nakon loše intervencije Asmira Begovića. Komandant odbrane “zmajeva” se odmah nakon meča izvinio selektoru zbog loše reakcije.

“Begoviću ja ništa ne mogu prigovoriti. On je jedan od najboljih svjetskih golmana i takve stvari se dešavaju. Nema razloga da se izvinjava, jer on nas je dosta puta spasio i spasiće nas još mnogo puta. Tako misli i ostatak ekipe”, tvrdi Sušić.

Pohvale navijačima

Selektor Belgijanaca pohvalio je igru reprezentacije BiH, ali posebno ponašanje navijača u Zenici.

“Moram priznati da smo očekivali dosta borbeniju atmosferu i doček. Ljudi u BiH su nas zaista lijepo primili i dočekali. Posebno me obradovalo aplaudiranje tokom intoniranja naše himne, ali i aplaudiranje nekim dobrim potezima naših navijača. To se zaista rijetko dešava na fudbalskim terenima”, rekao je Mark Vilmots.