Zvijezde, a nasilnici (VIDEO)

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Najgledanije profesionalno sportsko takmičenje u SAD, NFL liga, ima velikih problema zbog nasilja igrača van terena.

Čašu je prelio brutalan napad jedne od najvećih zvijezda, Reja Rajsa, na tadašnju vjerenicu, a sada suprugu Dženej Palmer, te optužba protiv druge zvijezde, Andrijana Pitersona, za zlostavljanje djeteta.

Zbog toga su čelnici lige imenovali savjetnike za nasilje u porodici, a u pitanju su tri žene – Liza Frijel, Džejn Randel i Rita Smit.

Komesar NFL-a Rodžer Gudel je prije nekoliko dana suspendovao na neodređeno Rajsa nakon što se pojavio snimak kako udara svoju vjerenicu, sada suprugu, u liftu u Atlantik Sitiju prije nekoliko mjeseci. Njega su Baltimor Rejvensi momentalno otpustili.

Imenovani savjetnici će, prema Gudelovom mišljenju, “voditi i oblikovati politiku lige i program u vezi sa nasiljem u porodici i seksualnim napadima”. Rajs je prvobitno suspendovan samo dva meča, ali je Gudel mjesec dana kasnije rekao da “nije dobro shvatio situaciju” te da će optuženi za nasilje u porodici ubuduće biti suspendovani sa šest utakmica.

Imenovane savjetnice imaju veliko iskustvo u vezi sa pomenutom temom. Frijelova je bila šef jedinice za seksualne zločine u kancelariji javnog tužioca u okrugu Njujork, Rendelova je suosnivač kampanje “Ne više” koja se bori protiv pomenutog vida nasilja, dok je Smitova bivši direktor Nacionalne koalicije protiv nasilja u porodici.

Američka Nacionalna organizacija žena, koja je prethodnih dana tražila Gudelovu ostavku sa mjesta komesara NFL lige, imenovanje savjetnica je nazvala korakom u pravom smjeru, ali koji nije dovoljan.

NFL sezona je počela početkom mjeseca.

[youtube id=”VbwTMJroTbI” width=”620” height=”360”]