Pakjao u Kini “kuje” šampione

[dropcap]ŠANGAJ[/dropcap] Manu Pakjao, zvanično najbolji borac prošle decenije, objavio je da će otvoriti bokserski institut u Kini i da vjeruje da ova zemlja može da proizvede svjetske šampione.

Popularni Pekmen će u saradnji s jednom kineskom kompanijom i Vladom te zemlje otvoriti institut koji će nositi njegovo ime, čiji je cilj da polaznicima prenese iskustva pomoću kojih je osvajao titule u rekordnih 8 težinskih kategorija, prenosi Beta.

Pakjao je ovu vijest objavio iz Šangaja, u kojem je počeo promociju za svoju borbu 22. novembra protiv Krisa Aldžirija za titulu u velter kategoriji u verziji WBO.

“Institut za boksersko obrazovanje ‘Manu Pakjao’ će biti otvoren u Pekingu, a onda je planirano da se raširi na cijelu Kinu”, objavio je 35-ogodišnji Filipinac. “Kina je proizvodila uspješne borce i olimpijske pobjednike na amaterskom nivou i postoji potencijal da se to prenese u profesionalne redove. Lokalnim borcima je samo potrebno nešto znanja o boksu i treba da se nauče osnovama. Naravno da stanovništvo od 1,4 milijarde ljudi može da proizvede prvake.”

Osim što je i jedan od najboljih boksera svih vremena, Pakjao je i kongresmen svoje zemlje. On je kazao da želi i da ovaj projekat doprinese boljim odnosima Kine i Filipina, koji se spore u vezi s teritorijom u Južnom kineskom moru.

“Ovo će pomoći i našim odnosima, naročito zato što kineska vlada učestvuje u ovom projektu. Dolaziću na akademiju jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca da vidim kako stvari idu”, naglasio je Pakjao.

Osim dužnosti u svojoj akademiji, kongresu i boksu, Pakjao je nedavno preuzeo ulogu trenera igrača u novom profesionalnom košarkaškom timu sa Filipina, koji će debitovati u oktobru. Pakjao je rekao da trenira svaki dan osim vikendom i da mu to ne predstavlja problem.

Borac, koji često citira Bibliju, na Filipinima ima status narodnog junaka. Kada se on bori, cijela zemlja staje, a njihovo masovno gledanje u kućama i na javnim mjestima je uobičajena stvar.

Pakjaova karijera je počela davne 1995, a ostaće upisano u bokerskim analima da je on jedini bokser u istoriji s titulama u 8 kategorija. U profesionalnoj karijeri imao je 63 borbe, a ostvario je 56 pobjeda (38 nokautom), 5 poraza i 2 neriješena rezultata.