Otvoreno EP za juniore u kajaku i kanuu

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] U Banjaluci je večeras otvoreno Evropsko juniorsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banjaluka – Vrbas 2014”, na kojem će se u disciplinama spust, klasik i sprint takmičiti ekipe iz 16 zemalja.

Na prvenstvu će nastupiti ekipe iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Slovačke, Belgije, Njemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Irske, Češke, Francuske, Italije, Holandije i Luksemburga.

Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, rekla je da se danas ispisuje nova stranica istorije kajakaštva, koja na ovim prostorima traje 67 godina.

“Simbol Banjaluke je kajak. Znam da je za takmičare Vrbas nepoznanica, ali očekujem da će je brzo savladati i da će pobijediti sport”, rekla je ona.

Otvarajući prvenstvo, predsjednik Evropske kajakaške federacije Albert Vuds zahvalio je organizatoru, Kajak-kanu klubu “Vrbas”, i gradu Banjauci, koji su, uprkos majskim poplavama, naporno radili na organizaciji takmičenja.

Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, istakla je da će ovaj sportski događaj mnogo značiti za dalju promociju Banjaluke, ali i predstavljati najavu većih takmičenja.

“Nadam se da ćemo iskoristiti resurese i gostoprimstvo Banjaluke i imati mnogo direktnih i indirektnih koristi od ovog prvenstva”, rekla je Brkićeva.

Spust prvi na programu

Prva trka, spust klasik u pojedinačnoj konkurenciji, na programu je u četvrtak od 10 časova, a takmičari iz 16 zemalja (postoji mogućnost da učešće danas potvrde još dvije) voziće na rijeci Vrbas od Rekavica do Rafting centra Kanjon.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine, domaćina takmičenja, predstavljaće Branislav Mitrović, Boris Vranješ, Olga Babić, Damjan Tomić Emir Abdihodžić, Haris Keranović, Suljo Čelebić i Anes Šudić.