Borilišta propadaju, bazen pun kišnice

[dropcap]ATINA[/dropcap] U Atini, glavnom gradu Grčke, prije 10 godina održane su 28. ljetnje Olimpijske igre.

Ideja je bila da se proslavi istorija Igara u Grčkoj, koja je duhovna postojbina olimpijskog sporta. Grci su tada potrošili oko 9 milijardi evra kako bi izgradili nove stadione i infrastrukturu. Iako su kasnili sa izgradnjom, sve je bilo spremno do početka, a Igre su protekle bez problema u organizaciji.

Međutim, 10 godina kasnije tereni, stadioni i plivališta potpuno su napušteni i neiskorišćeni. Globalna ekonomska kriza i finansijski problemi koji su zahvatili ovu zemlju doveli su do toga da se borilišta potpuno zapostave.

Plivalište u Olimpijskom selu ispunjeno je kišnicom, a pločice su odvaljene. Bejzbol stadion i centar za kajak takmičenja potpuno su napušteni, a na tribinama ne postoje sva sjedišta. Mjesto na kom se igrala odbojka na pijesku potpuno je zaraslo.

Takmičenje u Atini trajalo je od 13. do 29. avgusta 2004, učestvovalo je preko 11.000 sportista, koji su se takmičili u 28 sportova.

“Orlovi” su tada prvi put učestvovala pod imenom Srbija i Crna Gora. Imali su 87 predstavnika u 14 sportova i osvojili dvije srebrne medalje. Jasna Šekarić je osvojila drugo mjesto u gađanju vazdušnim pištoljem, dok je drugu medalju za SCG, osvojila vaterpolo reprezentacija.

Najuspješniji

Najviše medalja iz Grčke odnijeli su sportisti SAD, koji su osvojili 36 zlatnih, 39 srebrnih i 26 bronzanih medalja.

Četiri zlatne medalja manje osvojili su Kinezi, dok je Rusija zauzela treće mjesto sa 28 najsjajnijih odličja.

Kenteris i Tanu

Ni ove igre nisu mogle da prođu bez skandala, a za to su se pobrinuli domaći takmičari Kostantinos Kenteris i Katerina Tanu.

Njih dvoje su navodno zbog saobraćajne nesreće propustili dopig testiranje, ali ih je Međunarodni olimpijski komitet diskvalifikovao.