LŠ: Ramos “ubio” Napoli, nova blamaža Arsenala

Fudbaleri Real Madrida i Bajerna očekivano su se plasirali u četvrtfinale Lige šampiona. Španci su i u revanšu svladali Napoli 3:1 (prvi meč 3:1), a Bajern opet pregazio Arsenal 5:1 (5:1).

Napoli i Arsenal su dali lažnu nadu svojim navijačima u prvoj polovini prvog poluvremena jer su poveli pogocima Dirsa Mertensa i Tija Volkota, ali je u drugom poluvremenu žestoko uzvratila surova realnost.

Dok je Real Italijane “slomio” početkom drugog poluvremena sa dva gola Serhija Ramosa glavom posle centaršuteva Tonija Krosa iz kornera, Bajern je dotukao “tobdžije” posle katastrofalnih grešaka odbrane londonskog tima.

Napoli je krenuo furiozno od starta meča i nošem strastvenim navijačima poveo u 24. minutu. Posle dodavanja Hamšika, Mertens prolazi po levoj strani i dijagonalom po zemlji trese mrežu Madriđana.

Italjanski tim je kontrolisao ritam i u nastavku, ali je Real zamalo izjednačio samo pet minuta kasnije. Ronaldo je pronašao pobjegao čuvarima na desnoj strani kaznenog, zaobišao je Rejnu, ali je na njegovu žalost pogodio samo stativu.

Domaćin ne uspjeva da kazni ovo, Napoli je bio bolji i u završnici poluvremena, Mertens je imao novu šansu za gol, ali i Belgijanac pogađa stativu, novom dijagonalom po zemlji, ovaj put sa desne strane kaznenog.

Međutim, na samom startu drugog poluvremena Real otklanja sve nedoumice u ovom dvomeču. Poslije kornera Krosa sa leve strane, Serhio Ramos nastavlja da postiže bitne golove za Madriđane, sjajnim skokom glavom zakucava loptu u mrežu za 1:1.

Raspala se koncepcija Napolitanaca, Alan je izgubio strpljenje i udario laktom rivala zbog čeka dobija žuti, pa ga trener Sari odmah izvodi iz igre.

Već u sljedećem minutu Real stavlja i definitivnu tačku na dvomeč. Opet poslije kornera, opet isti tandem. Kros je ubacio, ovaj put sa desne strane, na penal, Ramos je i ovaj put najbolje skočio, poslije njegovog udarca lopta pogađa u Mertensa i završava u mreži za preokret na 2:1.

Do tog trenutka uzavreli San Paolo je utihnuo. Napoli je pokušao da se vrati ulaskom Arkadijuša Milika, ali osim nekoliko opasnic centaršuteva Mertensa i Kaljehona sa bočnih pozicija nije bilo konkretnije opasnosti po gol Reala.

U samoj završnici Napoli je ostao i bez snage, pa je Real postao još opasniji u napadu, Karvahal ne uspijeva da pogodi u 83. minutu, ali u nadoknadi vremena Alvaro Morata matira Rejnu poslije odbitka od golmana Napolija koji je odbranio šut Ronalda, iskosa sa lijeve strane.

I Arsenal je krenuo ofanzivno od starta, kao što je bilo i očekivano, ali u 13. minutu Olivije Žiru ne koristi prvu priliku, pogađa stativu sa peterca.

Međutim, “tobdžije” ipak tresu mrežu Nijemaca u 20. minutu. Tio Volkot je uz dosta sreće napravio veleslalom kroz odbranu Bajerna, beži četvorici Bavaraca, a onda iskosa sa desne strane zakucava loptu pod prečku, preko nemoćnog Nojera.

Petnaest minuta kasnije Volkot je mogao potpuno da vrati Arsenal u igru, dobio je odličnu loptu u kaznenom prostoru, ali šutira za malo pored desne stative.

To je moglo skupo da košta domaćina već u 39. minutu, u prilici se našao Robert Levandovski, ali i on šutira pored gola, sa lijeve strane.

Arsenal nastavlja da kidiše ka golu Bajerna na startu drugog poluvremena, opet je u prilici bio Žiru, ali šutirao preko gola.

To Bajern kažnjava nekoliko minuta kasnije. Poslije sjajne akcije na ivici kaznenog prostora, Levandovski ulazi u gol šansu, Kosjelni ga gura ramenom, a Poljak pada kao sveća. Francuz dobija žuti karton zbog faula, a potom i zbog protesta te završava meča na Emiratima.

Levandovski nije propustio šansu da stavi tačku na ovaj dvomeč, prevario je Ospinu i izjednačio rezultat na 1:1 u Londonu.

To je u potpunosti slomilo domaćina, pa Bajern relativno brzo stiže i do preokreta na Emiratima. Opet je pogriješila odbrana Arsenala, što kažnjava Arjen Roben i pogađa za 2:1.

Bajern je nastavio da prijeti golu engleskog predstavnika, ali u 76. minutu stativa pomaže “tobdžijama”, poslije šuta Levandovskog.

Bavarci nisu imali milosti do samog kraja meča, postižu još tri gola, ali se na njima Daglas Košta i Arturo Vidal (dva pogotka) prije svega moraju zahvaliti opet odbrani Arsena Vengera.

Liga šampiona, osmina finala:

Napoli – Real 1:3 (prvi meč 1:3)

Mertens 23 – Ramos 52, 57, Morata 90+1

Arsenal – Bajern 1:5 (1:5)

Volkot 20 – Levandovski 55p, Roben 68, Košta 78, Vidal 80,85

Srijeda:

Borusija – Benfika (0:1)

Barselona – PSŽ (0:4)

14. mart:

Juventus – Porto (2:0)

Lester – Sevilja (1:2)

15. mart:

Monako – M. Siti (3:5)

Atletiko – Bajer (4:2)

 

(sportklub.rs)