Marčeta vodila Bad Ajbling do Prve lige

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Njemačka ekipa Bad Ajbling postala je šampion Druge košarkaške lige i izborila nastup u najvišem rangu takmičenja do kojeg ju je predvodila Banjalučanka Nikolina Marčeta.

“Sa velikim ambicijama smo ušle u ovo takmičenje i uspjele smo čak da premašimo cilj zacrtan na početku sezone. Imale samo samo četiri poraza tokom sezone, dok smo u finalu bile autsajderi. Ipak, uspjele smo da pobijedimo ekipu Gruner Štern Keltern, koja nas je pobjeđivala u regularnom dijelu takmičenja”, izjavila je Marčeta za Glas Srpske.

U Njemačku je otišla iz banjalučkog Borca. Na njenu adresu stigla je ponuda koju nije mogla da odbije i našla se u timu koji sa klupe vodi trener Miloš Kandžić. Za ekipu još igra Julijana Kančević iz Srbije.

“Bila sam najmlađi stranac u ligi, ali sam se veoma brzo uklopila u ekipu koja je imala dosta košarkašica sa različitih strana. Ipak, sve smo igrale za jedan cilj, vjerovale u njega i na kraju stigle do trofeja”, dodala je Marčeta, koja je mnogo zahvalna nekadašnjem predsjedniku Borca Sreti Aničiću, kao i trenerima Milanu Jovaniću i Vladimiru Pudaru.

Prema Nikolininim riječima, velika je razlika u kvalitetu između Lige BiH i Druge lige Njemačke.

“Razlika je nemjerljiva i zaista se ne može porediti. Prije svega, razlike su u fizikalijama i igračice su mnogo fizički jače. Uz to, košarka je veoma popularna i u svim dvoranama na utakmicama se okuplja između 1.500 i 2.000 gledalaca. Sve je na vrhunskom nivou iako se radi o drugom rangu takmičenja. Takmičenje je vrlo atraktivno i naša dvorana mi izgleda kao beogradski ‘Pionir’ u malom”, kazala je Marčeta.

Sa klubom iz Minhena ima ugovor na još godinu. Trenutno je u Banjaluci gdje se odmara i usavršava njemački jezik.

“Poslije plasmana u Prvu ligu ugovor mi je produžen na još godinu, dok imam opciju da ostanem i godinu poslije toga. Naš prvi cilj je da sačuvamo prvoligaški status. Sigurno je da će uprava angažovati nekoliko pojačanja i ubijeđena sam da će ostvariti očekivanja”, zaključila je Marčeta.

Bajern

Košarkašice minhenskog Bad Ajblinga česte su gošće na utakmicama košarkaša i fudbalera Bajerna.

“Gledamo skoro sve njihove utakmice, a nekoliko puta i smo se družili s njima na ‘Alijanc areni’ i u ‘Audi domu’. Imale smo priliku da se upoznamo sa Svetislavom Pešićem, Borisom Savovićem, kao i Nihadom Đedovićem koji su ponekad znali doći na naše utakmice”, izjavila je Nikolina.