Žukova o odlasku Lahno: Čišćenje od parazita vodi poboljšanju

[dropcap]KIJEV[/dropcap] Ukrajinski reprezentativci su po dolasku iz Tromsoa, sa šahovske Olimpijade, u rodnu zemlju dali intervjue za televiziju xsport.

Osvajačica zlatne pojedinačne medalje na četvrtoj tabli Natalija Žukova smatra da je ženska reprezentacija mogla je proći bolje da su sve šahistkinje bile u najboljoj formi.

Posebno je istakla meč posljednjeg kola s Kinom.

“Bio je to težak meč u kojem nam je gotovo nestalo snage, a Kina je vrlo jaka ekipa. Oni koriste neku vrstu lijekova, oni se osjećaju na kraju kao i prvog dana. Mi smo, naravno, željeli da pobjedimo i neku smo šansu imali, ali smo je propustili u vremenskoj oskudici”, ocijenila je Žukova,

Na pitanje da li se osjetio gubitak Katerine Lahno, koja je uzela rusko državljanstvo, Žukova je odgovorila nediplomatski: “Čišćenje od parazita je bezbolno. Ne može biti ljubavi. Ako ona ne želi da igra za Ukrajinu, zašto mi trebamo te ljude? Na Olimpijadi nismo komunicirali, ona sama nas je izbjegavala. Čišćenje uvijek vodi ka poboljšanju.”

Podsjetimo, Katerina Lahno je igrala za Rusiju na prvoj tabli i osvojila 6 poena iz 10 partija. Natalija Žukova je nastupila na četvrtoj tabli za Ukrajinu i osvojila 7½ poena iz 10 dvoboja.

U međusobnom duelu kolo prije kraja slavila je Ukrajina sa 2½:1½, ali je na kraju Rusija bila bolja. Osvojila je zlato dok su Ukrajinke bile bronzane. Reprezentacija Kine je bila druga.