Cibona brani krunu, Igokea čast BiH

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Utakmicom Crvene zvezde i novajlije Levskog, te Cibone i Olimpije danas počinje 14. sezona regionalne košarkaške ABA lige.

Titulu šampiona iz prošle sezone brani zagrebačka Cibona, a biće zanimljiva i borba za sam vrh tabele, jer su u igri plasman u Euroligu i Eurokup.

Ove sezone će u najjače evropsko klupsko takmičenje ići finalisti plej-ofa, dok će jedan od poraženih iz polufinala u kvalifikacije za Euroligu.

Jedini predstavnik naše zemlje biće Igokea, koja je to pravo izborila kao šampion BiH. “Igosi” start sezone dočekuju u potpuno izmjenjenom sastavu. Od igrača iz prošle sezone ostali su tek Branko Jorović, Duško Bunić, Draško Knežević i Aleksandar Radukić. Stiglo je dosta novih lica, među kojima su neki od provjerenih igrača u regionalnim okvirima. Marko Čakarević, Džonaton Džons, Nikola Dragović, te iskusni Marko Šćekić svakako su pojačanja koja daju naslutiti da bi Igokea i ove sezone mogla igrati kvalitetnu košarku, pišu Nezavisne novine.

“Ne bih previše pričao o našim ambicijama jer one nisu previsoke. Plasman u vrh tabele nije postavljen kao cilj. Međutim, to je samo polazna tačka jer ono što mi želimo jeste da rastemo kao tim. Želimo da postavimo standarde u našoj igri i da nemamo mnogo oscilacija tokom sezone”, kaže Vlado Jovanović, trener Igokee, i nastavlja: “Liga je izuzetno kvalitetna i ove sezone. Pre svih za vrh će se boriti Partizan i Crvena zvezda, Cedevita je napravila odličan tim, a Cibona i bez Darija Šarića ima kvalitetnu ekipu. Tu je i Budućnost, koja je dolaskom Omara Kuka napravila sjajan tim. Pojačala se i Olimpija igračima kakvi su Mirza Begić i Marko Marinović, i biće konkurentna glavnim favoritima. Između ostalih ekipa, među koje spadamo i mi, vodiće se borba za što bolju poziciju. U svakom slučaju smatram da nema tima koji se sme potceniti.”

Rekorder po broju osvojenih šampionskih naslova u ABA ligi, beogradski Partizan NIS, sezonu dočekuje sa velikim finansijskim problemima. Uz to, zbog neisplaćenog duga svom bivšem igraču Jaki Klobučaru ne mogu registrovati nekoliko novopridošlih igrača. Stoga ogled sa Solnokijem za “crno-bele” nije u prvom planu.

“Imamo prečih problema od Solnokija u ovom trenutku. Svi znaju za slučaj sa Klobučarom. U sredu smo uplatiti 60.000 evra zahvaljujući prijatelju kluba. Nakon toga smo pokušali da se nagodimo kako bi ostatak duga platili u ratama, ali nismo uspeli i nećemo moći registrovati Edu Murića i Janisa Kuzeloglua”, rekao je Duško Vujošević, trener košarkaša Partizana.

Dosta je u odnosu na prošlu sezonu mijenjala i njihov gradski rival Crvena zvezda, koja je znatno podmladila tim. Otišle su glavne zvijezde Demarkus Nelson, Marko Simonović, Raško Katić… No, stigla su dvojica osvajača srebrne svjetske medalje sa Srbijom – mladi Nikola Kalinić i Stefan Jović.

“Iako su mnogi mislili da će liga biti slaba, timovi se pojačavaju i biće dosta zanimljivo. Ima mnogo ekipa koje će se boriti za sam vrh i mjesto u Euroligi. Što se nas tiče, uz veliki trud, rad i strpljenje nastojaćemo da najspremniji budemo u aprilu i dođemo do trofeja u ABA ligi”, kazao je Goran Radonjić, strateg Crvene zvezde.

Branilac naslova, zagrebačka Cibona je u sličnoj situaciji kao Partizan. Pritisli su je finansijski problemi, a Aleksandar Petrović kao spasilac pokušava klub vratiti u normalu. U takvom ambijentu upitno je koliko mogu ove sezone. Njihov gradski rival Cedevita ponovo je uložila puno u rekonstrukciju tima, pa su tako došli Roko – Leni Ukić, bh. reprezentativac Nemanja Gordić, Fran Pilepić i Mario Delaš. U svakom slučaju, to je tim kojeg treba ozbiljno shvatiti.

Vrijedi spomenuti da će ove sezone u ABA ligi debitovati dva kluba – Levski iz Sofije i Metalac Farmakom iz Valjeva.

Parovi 1. kola

Petak:

  • Beograd: Crvena zvezda Telekom – Levski (19)
  • Zagreb: Cibona – Union Olimpija (21)

Subota:

  • Novo Mesto: Krka – Cedevita (17)
  • Solnok: Solnok Olaj – Partizan NIS (18)
  • Smederevo: Mega Vizura – MZT Skoplje (19)
  • Zadar: Zadar – Igokea (21)
  • Podgorica: Budućnost VOLI – Metalac Farmakom (21).

Bez završnog turnira

Ove sezone šampion ABA lige biće poznat nakon plej-ofa.

Rukovodstvo takmičenja odlučilo je da ne bude više završnog turnira koji je u nekoliko navrata okupljao 8 najboljih timova, ali češće 4 prvoplasirana nakon ligaškog dijela.

Već se jednom igrao plej-of u sezoni 2006/07, kada je šampion bio beogradski Partizan, ujedno najtrofejniji klub ABA lige.

U ovosezonski plej-of plasiraće se 4 prvoplasirana tima, a polufinalna i finalna serija igraće se na 3 pobjede. Prednost domaćeg parketa u eventualnoj majstorici imaće bolje plasirani tim u ligaškom dijelu.

Dosadašnji šampioni

2001/02. – Union Olimpija

2002/03. – Zadar

2003/04. – Reflex

2004/05. – Hemofarm

2005/06. – FMP

2006/07. – Partizan

2007/08. – Partizan

2008/09. – Partizan

2009/10. – Partizan

2010/11. – Partizan

2011/12. – Makabi Tel Aviv

2012/13. – Partizan

2013/14. – Cibona