Dragan Marković počinje s radom u poljskom Azotiju

[dropcap]PULAVI[/dropcap] Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, od subote počinje s radom kao šef stručnog štaba poljskog prvoligaša Azotija iz Pulavija, s kojim želi pokušati ugroziti Vive Kielce i Vislu Plok.

Za realizaciju tog plana potrebna su mu pojačanja, pa su dva već stigla. Marković se odlučio za igrače iz reprezentacije, pa će naredne sezone za Azoti igrati Nikola Prce i Kosta Savić. Prce stiže nakon fenomenalne sezone, u kojoj je sa mađarskim Pik Segedom osvojio Kup EHF, a potom predvodio bh. tim do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. Savić je takođe stigao iz Mađarske, ali iz Čurgoija, pišu Nezavisne novine.

“Preuzeo sam Azoti, jer se radi o dobro organizovanom i ambicioznom klubu. Naravno, u Poljskoj su neprikosnoveni Kielce i Plok, a želja Azotija je da bude odmah uz njih. Cilj je da u naredne tri godine napravimo klub koji će biti konkurentan u borbi za vrh sa velikim dvojcem. Kada bismo uspjeli ugroziti poziciju broj dva Visle, to bi bilo pravo čudo. No, uvijek sam optimista, pa je tako i ovog puta. Prce i Savić će nam biti vrijedna pojačanja za narednu sezonu. Pokušao sam dovesti i Dejana Malinovića, ali ga Meškov, nažalost, nije želio pustiti. Nadam se da će se tamo uspjeti izboriti za minutažu”, priča Marković.

Iako je okupiran klupskim obavezama, razmišlja i o pripremama za Svjetsko prvenstvo, iako stalno naglašava kako su utakmice kvalifikacija za “EURO 2016” u Poljskoj sa Bjelorusijom i Danskom u prvom planu.

“Naravno da razmišljam o tim pripremama za Svjetsko prvenstvo, ali ne previše. Sve je to novo za nas, i za kancelariju Saveza i za stručni štab i za igrače. Uz to, nećemo imati mnogo vremena za pripreme, jer se većina evropskih liga završava krajem decembra. U svakom slučaju, u ovom trenutku nemamo odlike turnirske ekipe. Iz jednostavnog razloga, što naši igrači uglavnom nemaju veliku minutažu u svojim klubovima i fizički nisu dovoljno spremni. U nokaut sistemu to smo uspjeli kompenzovati taktikom, ali za Svjetsko prvenstvo moramo biti spremni u svakom smislu, i psihički i fizički i taktički”, kaže Marović.

Ističe da je za njega prioritet utakmica sa Bjelorusijom.

“Oni su ključ kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Zbog toga sam ‘zabranio’ da se priča o Kataru, pa čak i o Danskoj. O njoj ćemo razmišljati kada se završi utakmica u Minsku. Ne smijemo se zadovoljiti ovim što smo napravili. Naprotiv, sada moramo potvrditi kvalitet”, zaključio je Marković.

“Mizuno” sponzor

Uspjeh rukometne reprezentacije BiH i eliminacija Islanda u baražu za SP izazvali su veliki bum u svijetu.

O kakvom se rezultatu radi najbolje ilustruje podatak da je japanski proizvođač sportske opreme “Mizuno” pokazao interes da bude sponzor bh. rukometaša.