Real Madrid kreće po 11. trofej

[dropcap]NION[/dropcap] Takmičenje po grupama u Ligi šampiona počinje u utorak utakmicama prvog kola, a ljubitelji najkvalitetnijeg klupskog fudbala uživaće sve do 6. juna kad je zakazano finale u Berlinu.

Mnogi se još sjećaju 24. majske noći 2013. u Lisabonu, kada su prvi put u istoriji snage u finalu odmjerila dva kluba iz istog grada – Real Madrid i Atletiko Madrid. Uspješniji su bili “kraljevi”, koji su slavili sa 4:1 i osvojili rekordnu desetu titulu.

Real će, čini se po imenima jači nego ikad, pokušati još jednom da uđe u istoriju i postane prva ekipa koja je odbranila trofej u Ligi šampiona. Otkako se ovo takmičenje zove Liga šampiona nikada nijedan klub to nije uspio, a posljednja ekipa koja je dvije godine zaredom bila na krovu Evrope je Milan. “Rosoneri” su u sezonama 1988/89. i 1989/90. bili neprikosnoveni, a sada su dočekali sudbinu da se i ne kvalifikuju za ovo takmičenje.

Menadžment Reala potrudio se da još ojača ionako prejak sastav. U ljetnjem prelaznom roku stigli su Toni Kros, Hames Rodrigez i Kejlor Navas, ali na početku sezone ne ide sve onako kako je trener Karlo Anćeloti planirao. Mnogo stvari biće jasnije poslije grupne faze, možda čak i poslije sutrašnjeg meča u kojem “kraljevi” dočekuju Bazel, piše Glas Srpske.

Pored Reala, što se tiče favorita, tu se već godinama gotovo ništa ne mijenja, s tim što se poslije 19 godina među 32 najbolja kluba Evrope nije našao Mančester junajted. Najviše ambicije imaju i Bajern, Barselona, Čelzi, Mančester Siti, PSŽ…

Italijani poslije mnogo vremena imaju samo dva predstavnika u grupnoj fazi, Juventus i Romu, koji imaju visoke ambicije, ali veliko je pitanje da li mogu da se nose s najboljim. Kriza na Apeninima traje godinama, klubovi ne mogu da se takmiče sa Englezima i Špancima u dovođenju igrača, tako da je veliko pitanje koliko Italijani mogu. Uz to, Roma je u “grupi” smrti zajedno s Bajernom, Mančester Sitijem i CSKA, ali se trener Ruidi Garsija nada plasmanu među dvije prvoplasirane ekipe.

“Ovo je dobar žrijeb, sviđa mi se, bićemo autsajderi. Većina misli da ćemo ispasti, ali pokušaćemo da napravimo iznenađenje. U prošlosti je 20 odsto ekipa iz četvrtog ‘šešira’ prolazilo grupu. Pokušaćemo da popravimo taj procenat”, samouvjeren je Garsija.

Pored favorita, tu su i debitanti u grupnoj fazi, Malme i Ludogorec. Ni jedni ni drugi nisu imali baš previše sreće sa žrijebom, pošto su Šveđani u grupi s Atletiko Madridom, Juventusom i Olimpijakosom, dok će u Razgrad doći velikani evropskog fudbala Real Madrid, Bazel i Liverpul. Ipak, kako ističe trener Malmea Age Harejde, oni su već ostvarili istorijski rezultat.

“Fantastično je pogledati grupe Lige šampiona i pronaći Malme. O ovom uspjehu smo sanjali, borićemo se i vjerujem da možemo bar do trećeg mjesta, koje vodi u Ligu Evrope”; rekao je Harejde.

Grupa A

  1. Atletiko Madrid
  2. Juventus
  3. Olimpijakos
  4. Malme

Grupa B

  1. Real Madrid
  2. Bazel
  3. Liverpul
  4. Ludogorec

Grupa C

  1. Benfika
  2. Zenit
  3. Bajer Leverkuzen
  4. Monako

Grupa D

  1. Arsenal
  2. Borusija Dortmund
  3. Galatasaraj
  4. Anderleht

Grupa E

  1. Bajern
  2. Mančester Siti
  3. CSKA
  4. Roma

Grupa F

  1. Barselona
  2. PSŽ
  3. Ajaks
  4. APOEL

Grupa G

  1. Čelzi
  2. Šalke
  3. Sporting
  4. Maribor

Grupa H

  1. Porto
  2. Šahtjor
  3. Atletik B.
  4. BATE

Nagrade

  • grupna faza 8,6 miliona
  • pobjeda u grupi milion
  • neriješeno 500.000 evra
  • šesnaestina finala 3,5 miliona
  • četvrtfinale 3,9 miliona
  • polufinale 4,9 miliona
  • finale 6,5 miliona
  • osvajač 10,5 miliona

Svi pobjednici

10 – Real Madrid

7 – Milan

5 – Bajern, Liverpul

4 – Barselona, Ajaks

3 – Inter, Mančester j.

2 – Benfika, Juventus, Notingem Forest, Porto

1 – Seltik, Hamburger, Steaua, Olimpik Marselj, Čelzi, Borusija Dortmund, Fejenord, Aston Vila, PSV, Crvena zvezda…