Tri godine uspješnog rada Univerzitetskog karate kluba Vrbas

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Univerzitetski karate klub Vrbas egzistira već tri godine, a za to vrijeme je postao jedan od najuspješnijih klubova u BiH.

Početak je bio težak. Bez finansijske pomoći, samo sa velikim entuzijazmom i voljom za rad, šampion svijeta iz 2001. godine Boris Jeličić, sa drugoplasiranim na Evropskom prvenstvu 2000. Daliborom Blagojevićem, te Boškom Latinovićem i Milanom Trkuljom, krenuo je od nule.

“Željeli smo da dugogodišnje iskustvo prenesemo na najmlađe. Tako smo i krenuli, te u klub primali isključivo djecu predškolskog uzrasta i početnih razreda škole. Vremenom se broj polaznika povećavao, tako da danas imamo 80 članova svih kategorija i takmičarsku ekipu koja već više od godinu pravi odlične rezultate”, rekao je najbolji sportista Republike Srpske u izboru “Glasa Srpske” 2001. godine Boris Jeličić.

U klubu veliku pažnju poklanjaju pravilnom razvoju djece. Stoga prije učenja osnova karatea svoje članove uče bazičnim sportovima.

“Atletika, gimnastika, plivanje i skijanje su vrlo važni, osnova za svaki sport. Tek kada djeca napune 12 godina ozbiljnije se posvećujemo karateu, što je tada neuporedivo lakše, jer djeca već znaju osnove svakog sporta”, rekao je Jeličić.

Rezultati u minulom periodu potvrda su da je ispravan takav način rada.

“Medalje sa takmičenja u BiH i regionu postale su svakodnevica, iznjedrili smo i reprezentativku BiH Marinu Radosavac, učesnicu Balkanskog prvenstva u Istanbulu. U idućoj polusezoni cilj nam je da ostvarimo što bolje rezultate na prvenstvu BiH, koje je izborno za odlazak na Balkansko i Evropsko prvenstvo iduće godine. Takođe, u klubu imamo i trojicu sudija – Ognjena Okilja, Predraga Pupca i Boška Latinovića, i nadamo se da bi bar jedan od njih u skorije vrijeme mogao da izađe na međunarodnu scenu”, zaključio je Jeličić.

Ljetni kamp

Već dvije godine članovi UKK Vrbas učestvuju na ljetnom kampu u Petrovcu na Moru.

“Pored karate usavršavanja, deset dana na moru iskoristimo za nekoliko izleta, a svi polaznici kampa imaju priliku da se upoznaju sa novim drugovima iz zemalja regiona”, kaže Jeličić.

Treninzi

Karate početnici u UKK Vrbas tri puta sedmično imaju treninge, dok članovi takmičarske ekipe vježbaju pet puta sedmično.

“Treninge održavamo u nekoliko banjalučkih osnovnih škola, a imamo i sekciju u Čelincu”, naglasio je Jeličić.