Obilježeno 25 godina postojanja Odbojkaškog saveza RS

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović rekao je danas, na svečanosti u Istočnom Sarajevu povodom 25 godina postojanja Odbojkaškog saveza Republike Srpske, da kvalitet odbojke u Srpskoj postoji.

“Sigurno je da će tako biti i u narednom periodu”, rekao je Jaćimović.

On je naglasio da Ministarstvo i Odbojkaški savez imaju odličnu saradnju, što se ogleda u ljetnoj školi sporta koju organizuju u Trebinju, a kroz koju prođe više stotina odbojkaša i puno talenata.

“Tijana Bošković i Brankica Mihajlović su produkt te škole”, istakao je Jaćimović.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske Milutin Popović rekao je da je tokom 25 godina postojanja Saveza, uprkos teškoćama, postignut kvalitet, te da će se raditi još bolje i više.

“Iza nas je dosta aktivnosti, brojna su takmičenja, rezultati i uspjesi. Nemamo sjajan kvalitet odbojke, ali odbojkaški klubovi iz Srpske su dominatno pobjednici stalnih takmičenja na nivou BiH u seniorskoj konkurenciji, a posebno u mlađim kategorijama”, izjavio je Popović.

Popović je dodao da je bio težak put Odbojkaškog saveza, koji je osnovan 1993. godine na inicijativu odbojkaških radnika iz Banjaluke i trenutno broji 63 kluba.

“Bilo je brojnih otpora grupa i pojedinaca, ali Savez je reaorganizovan uspješno, iako je sve dugo trajalo. Našli smo optimalan model za odbojku u BiH i to daje rezultate”, naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, u proteklih šest godina iz donacija Svjetske federacije, Evropske konfederacije, uz podršku Balkanske odbojkaške asocijacije u odbojku u BiH uloženo je 420.000 evra, od čega je polovina završila u prostoru Odbojkaškog saveza Srpske za brojne seminare, opremu, edukacije, podloge za dvoransku odbojku i slično.

On je naglasio da je neizostavan partner u svemu bio Odbojkaški savez Srbije, koji pruža podršku Savezu Srpske od osnivanja.

“Pratili smo šta se dešava u odbojci u Srbiji i taj organizacioni model, unapređenje struke i ukupne organizacije preslikali smo shodno našim uslovima”, istakao je Popović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Odbojkaški savez Republike Srpske odlučio da svečanu skupštinu održi baš u ovom gradu, gdje je, kako je istakao, odbojka prilično razvijena.

“Imamo i muške i ženske klubove, u čemu, ipak, prednjače dame u posljednje vrijeme. Ovdje spajamo sport i turizam. Posebno nam je zadovoljstvo što sve ekipe koje dolaze na pripreme možemo da dočekamo u fenomenalnim uslovima na području grada i Jahorine”, rekao je Vuković.

Priznanja i plakete za doprinos u razvoju odbojke na području Republike Srpske uručene su pojedincima i kolektivima na svečanoj sjednici povodom 25 godina postojanja Odbojkaškog saveza, čemu su prisustvovali i predsjednici odbojkaških saveza Srbije, BiH i Crne Gore.

(Agencije, Foto: OS RS)