Miro iz Splita: Slavite, a moglo je biti krvoprolića

[dropcap]SPLIT[/dropcap] Prekinuta utakmica između Srbije i Albanije izazvala je pravi medijski rat dvije zemlje, a požar se preneo na portale i društvene mreže.

Dešavanja u Humskoj pokrenula su lavinu komentara na portalima i forumima, a Albanci su otišli korak dalje izmišljenim izjavama Zlatana Ibrahimovića, Kristijana Ronalda i Jirgena Klopa u kojima su ovi velikani fudbala “vrijeđali” Srbe.

U moru komentara o dešavanjima na meču, jedan je izazvao veliku pažnju i postao hit u regionu. Na portalu B92 napisao ga je izvjesni Miro iz Splita, koji je reagovao na likovanje jednog albanskog navijača.

“Ja bi tebi od srca čestita. Ovo je povijesni dan za veliku albansku naciju. Izveli ste prvi let u povijesti albanskog naroda. Cili svit slavi braću Rajt, a vi sad možete slavit braću Rama. Je da je malo čudno šta ste za povijesni albanski let odabrali susjednu zemlju i da je to bespilotna letjelica, ali ni Amerikanci ne šalju odma na Mars žive ljude, polako i za koju godinu imat ćete čovika koji se otisnija u nebo. Jučerašnji dan velika albanska nacija može slavit ka dan osnivanje albanskog ratnog zrakoplostva i protuzračne obrane”, napisao je Miro i poručio komentatoru pod pseudonimom ŽKomshija Hashim da je ono što su uradili u Beogradu bilo jako opasno.

“Sinko božji, ovo šta ste napravili u Beogradu je dno dna, ja da san na tvom mistu bi se pokrija ušima i ne bi pustija glasa od srama, a vi slavite. Šta slavite? To šta je idiot svjesno stavija glave vaših sportaša na panj? To šta je ovo moglo završit krvoprolićen da nije bilo srpskih nogometaša? Ma, šta slavite da mi je znat? Malicioznost i provokaciju u kojoj van nisu bitni ni sport ni moguće posljedice koje će izazvat ta provokacija”, napisao je Splićanin.

Dodaje da može da “zamisli šta bi se dogodilo na utakmici između Hrvatske i Srbije, da je neka letjelica ponijela kartu velike Srbije”.

“Ma, ne bi, kume, osta kamen na kamenu od srpske ambasade. Samo šta ni mi Hrvati, a ni oni Srbi ne možemo ovako nešto blesavo i djetinasto smislit. Sram vas može bit. Ne zbog provokacije, nego zbog reakcije vaših igrača i vaše nacije. Slavit to šta ste nekog uspili uvridit mogu samo jadni i mali ljudi. Moja velika podrška srpskim nogometašima koji su se pokazali velikim ljudima i sportašima”, napisao je Miro, a njegove iskrene riječi prenijeli su skoro svi portali u regionu.

Utakmica u okviru kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2016. prekinuta je u utorak pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica sa zastavom velike Albanije, nakon čega su uslijedili incidenti kada su navijači utrčali na teren i napali albanske fudbalere.

UEFA razmatra kazne za oba saveza, a biće izrečene naredne sedmice.