Vinćenco Nibali pobjednik Trke oko Francuske

[dropcap]PARIZ[/dropcap] Italijanski biciklista Vinćenco Nibali, vozač ekipe Astana, pobjednik je ovogodišnjeg 101. izdanja Tur de Fransa, najprestižnije svjetske biciklističke trke.

Dvadesetdevetogodišnji Italijan je superiorno stigao do trijumfa. Bio je najbolji u četiri etape, a žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu nosio je praktično čitavim tokom trke.

Lidersku poziciju na Turu preuzeo je poslije 2. etape od Nijemca Marsela Kitela i potom je samo na kratko, poslije 9. etape, prepustio Francuzu Toniju Galopenu, da bi mu od 14. jula i prve planinske etape čitav biciklistički karavan gledao “u leđa” do tradicionalnog krajnjeg odredišta na pariskim Jelisejskim poljima.

Nibali je u pratnji timskih kolega sa uzdignutim rukama prošao kroz cilj nakon što je ostvario ukupno vrijeme od 89:59:06 sati.

Od starta trke 5. jula u Lidsu, u Velikoj Britaniji, biciklisti su prešli 3.560 kilometara, a do cilja u Parizu vožena je 21 etapa – 9 ravničarskih, 5 brdskih, 6 planinskih i samo jedan individualni hronometar, uz dva dana pauze.

Bilo je ovo drugi put u istoriji da Tur de Frans startuje iz Velike Britanije, četvrti put da su etape vožene na njenom tlu – nakon 1974, 1994. i 2007. godine – a prvi put da su vožene više od dvije.

U konkurenciji 18 timova trijumfovao je francuski AG2R ispred holandskog Belkina i španskog Movistara, dok je Nibalijeva Astana (Kazahstan) završila na 6. poziciji.

Najbolji sprinter na ovogodišnjem Turu bio je Slovak Peter Sagan (Kanondejl), najbolji u planinskim etapama je Poljak Rafal Majka (Tinkof), a najbolji mladi vozač Francuz Tibo Pino (FÐ.fr).

U posljednjoj, 21. etapi, voženoj od Evrija do Pariza u dužini od 137,5 kilometara, pobijedio je Nijemac Marsel Kitel nakon što je u sprintu pred samim ciljem pretekao Norvežanina Aleksandera Kristofa.

Rezultati 21. etape

 1. Marsel Kitel (Njemačka, Džajant) 3:20:50 sati
 2. Aleksander Kristof (Norveška, Kaćuša)
 3. Ramunas Navardauskas (Litvanija, Garmin)
 4. Andre Grajpel (Njemačka, Loto)
 5. Mark Renšo (Australija, Omega Farma)
 6. Bernhard Ajzel (Austrija, Skaj)
 7. Brajan Kukar (Francuska, Juropkar)
 8. Alesandro Petaki (Italija, Omega Farma)
 9. Peter Sagan (Slovačka, Kanondejl)
 10. Roman Fejlu (Francuska, Bretanja), svi u vremenu pobjednika.

Konačan plasman na Turu

 1. Vinćenco Nibali (Italija, Astana) 89:59:06 sati
 2. Žan-Kristof Pero (Francuska, AG2R) +7:37 minuta
 3. Tibo Pino (Francuska, FÐ.fr) +8:15
 4. Alehandro Valverde (Španija, Movistar) +9:40
 5. Tidžej van Garderen (SAD, BMC) +11:44