Kiprani zaboravili da daju golove

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Fudbalska reprezentacija Kipra svijetu se predstavila 1949. kada su poraženi od Izraela rezultatom 3:1 u Tel Avivu.

Bila je to prva utakmica fudbalske reprezentacije Kipra u istoriji ove zemlje. Samo 11 godina kasnije Kiprani su odigrali i prvu zvaničnu utakmicu; protivnik je opet bio Izrael, ovog puta u Tel Avivu.

Od te 1960. Kipar se pokušao kvalifikovati na 26 završnica velikih takmičenja, ali nijednom nisu uspjeli u svojoj namjeri. Proširenjem broja učesnika na Evropskom prvenstvu, koje će se igrati u Francuskoj 2016, ambicije Kipra su naglo porasle, piše sportsport.ba.

Sušni period

Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil Kipar je završio na posljednjoj poziciji sa svega 5 osvojenih bodova.

Kiprani su upisali samo jednu pobjedu i to na samom startu kvalifikacija, 11. septembra 2012, protiv Islanda. Izabranici Pambosa Hristodouloa za pobjedu u kvalifikacijskim, ali i prijateljskim utakmicama ne znaju već dvije godine.

Kvalifikacije za odlazak u Brazil završili su remijem s Albanijom u Nikoziji, a susret je na stadionu GSP pratilo svega 340 gledalaca.

Prije toga Kipar je upisao 4 poraza, a za pogodak u kvalifikacijama ne znaju od 16. oktobra 2012, kada je mrežu Norvežana u porazu 1:3 zatresao Aloneftis.

Mreže protivnika miruju

Kiprani su nakon toga uspjeli zatresti mrežu još jednom u prijateljskom duelu protiv Srbije odigranom 6. februara. Srbija je susret u Nikoziji riješila u svoju korist rezultatom 3:1.

Nakon tog susreta Kipar je odigrao još 9 utakmica, što prijateljskih, što kvalifikacionih, ali put do mreže protivničkih golmana nisu uspjeli pronaći.

Selektor reprezentacije Kipra je najavio da će od ovih kvalifikacija situacija u njegovoj reprezentaciji biti mnogo drugačija. Ipak kaže kako je njegov cilj izgraditi reprezentaciju za budućnost, ali i da će od ovih kvalifikacija odnos prema dresu s nacionalnim grbom biti znatno drugačiji.

Uigravanje

“Reprezentacija kiparskim igračima nije bila prioritet, ali sada se to mijenja. Svi ćemo dati sto posto za nacionalnu selekciju”, izjavio je selektor našeg prvog protivnika u kvalifikacijama za EURO uoči susreta s Hrvatskom u Puli, a koji je završen pobjedom naših komšija rezultatom 2:0.

Bez obzira što iz Kipra najavljuju novu reprezentaciju, reprezentaciju koja ima budućnost i koja će ostaviti srce na terenu za nacionalni dres, bez obzira što su Kiprani novim formatom takmičenja vidjeli svoju šansu za odlazak na završnicu jednog velikog takmičenja, pobjeda “zmajeva” ne smije doći u pitanje.

Sve osim sigurne i uvjerljive pobjede na startu novih kvalifikacija, pred punim Bilinim poljem, bio bi veliki neuspjeh. Kiprani za pobjedu ne znaju dvije godine, posljednji pogodak postigli su prije više od godinu i po dana i ovo će biti prilika za Sušića da dodatno uigra podmlađeni nacionalni tim uoči teških susreta u oktobru s Velsom i favoritom naše grupe Belgijom.