Završen sastanak u Nionu, odluka sutra u 12.30

[dropcap]NION[/dropcap] Sastanak Kontrolne i Disciplinske komisije Evropske fudbalske unije (UEFA) posvećen prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije završen je večeras u Nionu poslije cjelodnevnog zasjedanja.

Odluka o epilogu i mogućim kaznama biće donijeta sutra u 12.30, rekao je Tanjugu generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zoran Laković.

Tročlana komisija UEFA trebalo je da donese odluku danas, ali je odložena za sutra zbog obimne dokumentacije i dugotrajnog razmatranja dokaza dvije delegacije kako bi “presuda” o konačnom epilogu bila pravična.

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji UEFA nalaze se predsjednik Tomas Partl (Austrija) i članovi Žak Antenen (Švajcarska), Šandor Berži (Mađarska), Tomas Hea (Andora), Džim Stjerne Hansen (Danska), Hans Lorenc (Njemačka), Rudolf Repka (Češka), Džejms Šo (Sjeverna Irska) i Žoel Volf (Luksemburg), a komisija koja odlučuje o prekinutoj utakmici broji tri člana iz pomenutog sastava.

UEFA je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korišćenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije meča.

Albanci su, s druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Gotovo je izvjesno da su moguća samo 4 scenarija. Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za “zelenim stolom” pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je posljednja, četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti UEFA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izvještaj delegata utakmcice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izvještača UEFA.

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Ðenovi na meču protiv Italije 2010.

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEFA, u kojem stoji da je “zabranjena politička propaganda i bilo kakvo izražavanje sličnih stavova”, a upravo je zastava tzv. Velike Albanije inicirala incidente na stadionu Partizana.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica, dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su uslijedili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0