Borna Ćorić najmlađi u top 100

[dropcap]ZAGREB[/dropcap] Da mi je neko na početku godine rekao da ću ući među 100 najboljih, još i da ću pobijediti Rafaela Nadala, rekao bih mu da je lud, kaže Borna Ćorić, mladi hrvatski teniser, za čije ime se čulo u cijelom svijetu nakon što je u četvrtfinalu turnira u Bazelu savladao slavnog Španca.

Iako je eliminisan u polufinalu, Ćoriću je i ovo bilo dovoljno da napravi skok za 31 mjesto i postane najmlađi igrač u top 100. Do 93. pozicije došao je 18 dana prije 18. rođendana i kaže da tu neće stati.

“Cilj mi je da uđem među 50 najboljih”, rekao je Borna, koji je trenutno bez trenera, ali u šali kaže da ga ipak ima, i to ne jednog, nego tri: “Zaposlio sam na poziciji trenera tatu, mamu i sestru. Zasad nam ide jako dobro.”

Teniski analitičar Stiv Tinjor posebno ga je nahvalio.

“Koliko će boljih igrača od Nadala u karijeri dobiti? Igrao je bez primjetnog straha protiv Nadala i bio je emocionalni agresor sve vrijeme. Neki su ga prozvali ‘baby Djoker’ (mali Đoković). Danas sam uvidio puno sličnosti osim kratke šiljaste kose. Ćorić je, poput Đokovića, strašno inteligentan igrač. Protiv Nadala je igrao pravi udarac u pravo vrijeme. Igrao je visoke lopte kada nije bio u dobroj poziciji, a brzinu poena je mijenjao od udarca do udarca. Nikada nije samo prebacivao loptu preko mreže, a kao i svaki tinejdžer ima energije na bacanje. Kada je Đokoviću bilo 19 godina napisao sam: ‘Dobar je u pobjeđivanju’. Isto mišljenje nakon ove pobjede imam o Ćoriću”, istakao je on.