Putuju u Minsk, misle na Katar

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap]  Rukometna reprezentacija BiH će u utorak otputovati u Minsk, gdje će 30. oktobra protiv Bjelorusije započeti svoj put kroz Grupu 2 ka plasmanu na EURO 2016. u Poljskoj.

Tri dana kasnije, iako na domaćem parketu, čeka ih još teži posao, jer će na megdan velikoj Danskoj.

Plasman na Evropsko prvenstvo ostvariće po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana. Stoga je jasno da bh. tim, nakon plasmana na SP, čeka veoma težak put do prvog, istorijskog odlaska na EP. Bjelorusi i Danci su u svakom slučaju favoriti Grupe 2, ali to je bio i Island u baražu za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015, pa se nije najbolje proveo protiv izabranika selektora Dragana Markovića, podsjećaju Nezavisne novine.

Za razliku od prethodnih akcija, ovog puta selektor nije imao nikakvih problema sa odazivom igrača. Naprotiv, svih 19 je došlo u Sarajevu, neki su čak stigli i dva-tri dana ranije od planiranog, kako bi se što bolje pripremili za Bjeloruse.

“Nakon velikog trijumfa protiv Islanda i istorijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo, nismo imali vremena za slavlje. Odmah smo se razišli svako na svoju stranu po evropskim klubovima i evo nas sada ponovo na okupu. Ni sada nećemo slaviti, naprotiv, vrijedno treniramo i pripremamo se za ono što nas čeka u Bjelorusiji. Želimo nastaviti niz dobrih rezultata i otići na još jedno veliko takmičenje. Uvijek je teško potvrditi klasu, a pred nama je upravo taj zadatak. Normalno je da se nalazimo u određenoj euforiji i da igrači već razmišljaju o Kataru. No, potpuno sam fokusiran isključivo na Bjeloruse, koje želimo savladati na njihovom terenu. Ovo je ekipa koja u zadnjih desetak, možda i više, utakmica igra sjajno i kući i na strani. Padali su mnogi veliki protivnici, pa u istom stilu želimo da nastavimo i protiv Bjelorusije”, kaže selektor Marković.

Uoči ogleda sa BiH iz Bjelorusije su stigle najave kako postoji mogućnost da u četvrtak zaigraju bez svog najboljeg igrača, Serheja Rutenke iz Barselone.

“Uopšte me ne interesuje njihov sastav, ni to hoće li Rutenka igrati ili ne. Ne nasjedamo na takve podvale. Spremaćemo se kao da će biti u najjačem sastavu i okrenuti se nama i našoj igri. Igrači su direktno iz svojih klubova stigli na pripreme. Kako je ko završavao klupske obaveze, tako je stizao u hotel, umjesto da su odmorili dan ili dva. To dovoljno govori o njihovom odnosu prema reprezentaciji. Ako budemo pravi i na našem najvišem nivou, mislim da Bjelorusi neće imati šansi, sa Rutenkom ili bez njega. Nismo se zamarali sa protivnicima kakvi su Island ili Njemačka, pa nećemo ni sa Bjelorusijom”, zaključio je Marković.

Selektor će u Minsk povesti svih 18 rukometaša koji su došli na pripreme, a tek uoči same utakmice odrediće sastav koji će se suprotstaviti Bjelorusiji. Jedan od onih koji će najvjerovatnije imati svoje mjesto u timu je srednji bek Ivan Karačić, koji već tri sezone nosi dres bjeloruskog šampiona Meškova. Stoga o prvom rivalu u kvalifikacijama za EURO 2016. zna gotovo sve.

“Okosnicu reprezentacije Bjelorusije čine moji saigrači iz Meškova. O njima mogu reći samo najbolje. To su vrhunski sportisti i dobri momci. Čeka nas jako teška utakmica u Minsku. Oni su ostvarili plasman na tri uzastopna velika takmičenja i sada žele otići na četvrto. Imaju sjajnog selektora koji je odlično ukomponovao tim i zaista neće biti jednostavno doći do bodova. Definitivno, oni su favoriti pred naš ogled. No, sa druge strane, Bjelorusi mogu puno toga izgubiti, a mi gotovo ništa, jer ćemo imati u nastavku kvalifikacija utakmicu na našem parketu. Oni, ako izgube od nas, teško će se izvaditi, tako da će biti pod velikim pritiskom. Možda je to naša šansa”, kazao je Karačić.