Samir Avdić: Bh. timovi još teže do elite

Ukidanje nacionalnog ključa u regionalnoj ABA ligi, kojim BiH ostaje na jednom predstavniku u prvom rangu takmičenja, loše je za bh. klubove koji sada imaju još manje šanse da imaju više od jedne ekipe u regionalnoj eliti, rekao je za “Nezavisne” legendarni kapiten reprezentacije BiH Samir Avdić.

Na sjednici Skupštine ABA lige, koja je održana u srijedu, odlučeno je da od sezone 2018/2019. rezultati u nacionalnim prvenstvima više neće imati uticaja na ulazak u elitni rang regionalnog takmičenja te da je jedini način dolaska do njega kroz drugu ABA ligu. Prvi način je da se kroz plej-of, koji će se igrati umjesto fajnal fora, koji je trenutno na snazi, osvoji titula šampiona u ABA ligi 2. Druga prilika je da drugoplasirani tim kroz baraž, u kojem će igrati sa pretposljednjim iz ABA lige 1, izbori plasman. Baraž će se igrati na tri dobijena meča, a prednost domaćeg terena imaće klub iz prve lige.

One ekipe koje ispadnu iz ABA lige 1 imaće garantovano mjesto u ABA ligi 2, dok će se ostali učesnici iste odrediti na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. U ABA ligi 1 može maksimalno da nastupa pet timova, što već od naredne sezone može da ima Srbija, iz koje će sigurno igrati Crvena zvezda, Partizan, FMP i Mega Bemaks. Šansu da to ostvari ima i trenutno prvi tim ABA lige 2 Borac iz Čačka, koji je i domaćin fajnal fora.

“Definitivno je najbolje ovakvom odlukom prošla Srbija, a nakon nje Hrvatska i Slovenija, to možemo zaključiti prostom matematikom.  Košarka u BiH treba što prije da se složi u organizacionom smislu, mi talenta uvijek imamo. Otežavajuća okolnost je ovakav koncept koji je za klubove poput Širokog, Slobode i Bosne još teži nego ranije”, kazao je Avdić.

Ovakvom odlukom čelnika ABA lige postavlja se i pitanje koliko će klubovi koji u njoj imaju zagarantovano mjesto naredne sezone imati motiva da igraju nacionalna prvenstva s obzirom na to da rezultati u njima ne donose ništa osim prestiža. Slična dilema bila je i u prethodnom periodu u evropskoj košarci kada je Evroliga odlučila da svake godine ima direktnih 11 od 16 učesnika bez obzira na rezultate u domaćim ligama. Na kraju su te ekipe ipak zaigrale punom parom pa su oni koji igraju najelitnije evropsko takmičenje uglavnom bili među najboljima u prvenstvima. Avdić smatra da će ista situacija biti i u regionu, ali da se situacija u samim prvenstvima koja su izgubila na draži mora popraviti.

“Svaki klub će sigurno naći satisfakciju u sportskom motivu i do kraja se boriti za titulu. Uz veliko poštovanje prema ABA ligi i svemu što ona nosi, treba prvo da se gleda na ojačanje domaćih prvenstva i podigne ukupan kvalitet košarke. Svaka nacionalna federacija prvo unutar sebe mora da riješi te stvari. Nakon toga treba i ljudi koji vode saveze u zemljama bivše Jugoslavije da sjednu i dogovore se kako će izgledati prvenstva. Zašto se takmičiti ako je biti prvak jedne zemlje samo formalna stvar”, kazao je Avdić.

 

(Nezavisne, Foto: Nezavisne)