Rukometaši Izviđača će SEHA ligu završiti na posljednjem mjestu

Nastup Izviđača u regionalnoj SEHA ligi trener aktuelnog prvaka BiH Zdenko Grbavac je ocijenio kao dobru školu. Smatra da je neiskustvo bilo ključno što njegovi izabranici nakon 17 odigranih kola na kontu nemaju veći bodovni saldo.

Rukometaši Izviđača koji su u utorak doživjeli novi poraz od Gorenja (32:36) će sezonu u SEHA ligi, koja ulazi u samu završnicu, okončati na posljednjem mjestu. Uoči posljednje utakmice protiv Vardara “skauti” su sakupili četiri boda (pobjeda i remi).

“Ako budemo pametni izvući ćemo dobru pouku iz svega ovoga. Vidjeli smo koliko smo blizu a koliko daleko od igranja na višem nivou. To su pokazale ove utakmice – ako nisi 100 posto unutra, onda ne možete dobiti ozbiljnog protivnika. To nam je falilo, ulazili smo nabrijani u mečeve, ali jednostavno smo posustajali u finišu. Platili smo danak neiskustvu”, kaže Grbavac.

Ljubušaci su bez obzira na veliki broj poraza u pojedinim utakmicama pokazali da imaju perspektivnu ekipu, koja posjeduje kvalitet.

“Mi imamo mladu ekipu sa dosta igrača iz vlastitog pogona. Pokazali smo da se na ovim prostorima dobro radi i da ima potencijala. Za nešto više su potrebna pojačanja iskusnijih igrača. Pred nama je sada da vidimo hoćemo li odbraniti titulu”, ističe strateg bh. šampiona, koji je dodao da u finalu regionalnog takmičenja vidi ekipe Vardara i Vesprema.

Najveći problem za Izviđač će predstavljati činjenica što će nakon utakmice sa Vardarom 14. marta za njih uslijediti duža pauza. Završnica bh. prvenstva je zakazana za maj, što znači da će nešto manje od dva mjeseca biti bez takmičarske utakmice.

“To jeste problem, ne znam kako ćemo to popuniti. Već dogovaramo neke utakmice kako bismo uhvatili taj takmičarski ritam jer ne želimo da nam se desi ono što se desilo Borcu prošle sezone”, rekao je Grbavac.

Trener Izviđača prati dešavanja u Premijer ligi BiH. Smatra da su poznata već dva putnika u Ligu za prvaka.

“Vogošća je 100 posto prva. Borac je pobjedom u Goraždu gotovo sigurno obezbijedio drugu poziciju, dok je sada Zrinjski prvi favorit za treće mjesto. Otvorio im se put, a vidjećemo hoće li to iskoristiti”, mišljenja je Grbavac.

Trener Izviđača je ujedno i prvi pomoćnik selektora Bilala Šumana u reprezentaciji BiH. Uprkos porazima na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine, naš sagovornik smatra da šanse za odlazak na Euro nisu izgubljene.

“Vjerujem kako ćemo se dobro spremiti za dvomeč protiv Finske. Ako pobijedimo – u igri smo, a onda će odlučivati posljednji meč protiv Austrije. Dobro smo radili u pripremnom periodu, pristup igri je promijenjen, težimo bržem rukometu i mislim da je to već vidljivo”, zaključio je Grbavac.

(Nezavisne)