Na Island otišli po senzaciju

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Širom Evrope odigraće se ovog vikenda 9 revanš utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo rukometaša, koje će 2015. biti održano u Kataru.

Naravno, susret koji privlači najviše pažnje naše javnosti biće igran u Rejkjaviku, gdje će BiH protiv Islanda braniti plus jedan iz Sarajeva (33:32), pišu Nezavisne novine.

Dragan Marković, selektor bh. tima, i njegovi izabranici pred polazak na daleki sjever Evrope najavili su da idu po senzaciju. Bh. rukometaši su puni optimizma otputovali u petak za Rejkjavik, gdje će u subotu obaviti dva treninga, te u nedjelju s početkom u 19.15 po našem vremenu (17.15 po lokalnom) izaći na megdan favorizovanom Islandu.

“Protekle sedmice smo pakleno radili na krilima velike pobjede koju smo ostvarili u prvoj utakmici. Najviše smo vremena utrošili na popravljanje grešaka koje smo pravili i koje moramo svesti na minimum ako želimo slaviti u Islandu. Momci su zaista sjajno prihvatili sve obaveze i sto posto spremni dočekuju revanš. Njihovo raspoloženje i velika želja da se domognu Svjetskog prvenstva daje mi optimizam. Mislim da su u stanju da prirede veliko iznenađenje i konačno nas odvesti na veliko takmičenje”, rekao je Zuhdija Korkarić, asistent selektora Markovića.

I neke od selekcija iz našeg regiona za vikend će pokušati izboriti svoje mjesto među 24 učesnika najveće svjetske rukometne smotre.

Srbija je u najboljoj poziciji, jer na revanš u Češku Republiku putuje sa zalihom od čak 8 golova, jer su u Nišu slavili 23:15. I Makedonija je napravila odličan posao u prvom susretu. U Atini su savladali Grčku 27:25, tako da bi revanš u paklenoj atmosferi skopske dvorane “Boris Trajkovski” trebalo da bude formalnost.

Za razliku od njih, dosta teži put do Katara, kao i BiH, čeka Crnu Goru i Sloveniju. Crnogorci imaju plus jedan (28:27) iz domaćeg ogleda sa Bjelorusijom, pa se može očekivati veoma uzbudljiv revanš u Minsku. Pred Slovencima je veliki izazov. U Mađarskoj su poraženi 22:25, pa će u nedjelju u Velenju pokušati napraviti podvig protiv velikog protivnika.

Od reprezentacija iz bivše Jugoslavije jedino je Hrvatska, zahvaljujući četvrtom mjestu sa posljednjeg Evropskog prvenstva, već ostvarila plasman na SP u Kataru.

Revanš susreti

subota

  • Njemačka – Poljska (prva utakmica 24:25)
  • Češka – Srbija (15:23)
  • Litvanija – Rusija (22:30)
  • Norveška – Austrija (26:28)

nedjelja

  • Island – BiH (32:33)
  • Švedska – Rumunija (25:24)
  • Makedonija – Grčka (27:25)
  • Bjelorusija – Crna Gora (27:28)

Još 12 slobodnih mjesta

Na SP u Kataru od 15. januara do 1. februara 2015. igraće 24 reprezentacije.

Polovina učesnika je već poznata, pa je upražnjeno još 12 mjesta o kojih čak 9 pripada Evropi. Preostale tri selekcije biće poznate nakon Panamerčkog prvenstva krajem juna.

Zasad su plasman na SP osigurali: svjetski šampion Španija, Francuska, Danska, Hrvatska (Evropa), domaćin Katar, Bahrein, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (Azija), Alžir, Egipat, Tunis (Afrika) i Australija.