Ovo su šahisti koji se sprdaju s BiH

[dropcap]TROMSO[/dropcap] Na šahovskoj Olimpijadi u Tromsu (Norveška) učestvuju podmlađene reprezentacije BiH u obje konkurencije.

Ovaj “eksperiment” se mogao pokazati opravdanim da u žensku selekciju nije uvrštena, ni kriva ni dužna, djevojčica iz Cazina, zahvaljujući visokom rejtingu koji je “zaradila” 2013. godine na samo jednom, i to lažiranom turniru.

Turnir u Cazinu je, pokazalo se kasnije, namjenski napravljen za Aju Topić i nosio je simboličan, ali i simptomatičan naziv “Prijatelji”.

Svoj kredibilitet tada su izgubili članovi ekipe Prijatelja:

 1. Šahbaz Nurkić
 2. Muhamed Borić
 3. Draško Babić
 4. Mirza Avdić
 5. Amar Salihović
 6. Nebojša Radosavljević
 7. Jasmin Delić
 8. Ajna Topić
 9. Ajla Topić.

Oni su na turniru u organizaciji OŠK Dama iz Cazina, odnosno Izeta Topića, igrali protiv ekipe Cazina, u kojoj su bili nerejtingovani igrači.

Ideja je bila zaista dobra, ali se pretjeralo sa poklanjanjem poena.

Tako je Aja, nakon što je Šahovska unija BiH zažmurila na oba oka i prijavila turnir Svjetskoj šahovskoj federaciji kao regularan, naglo iskočila u vrh bh. ženskog šaha, pa je bilo logično da bude pozvana u žensku reprezentaciju.

Problem je, međutim, u tome što u BiH ima bar stotinjak šahistkinja koje igraju bolje od male Aje. Ona je u međuvremenu pokušala da odigra Evropsko prvenstvo za mlade u Budvi, ali se nakon dva poraza i gubitka 50 rejting poena naglo razboljela. Na Kadetskom prvenstvu BiH, na kome je mogla da “dokaže” da je najbolja bar u svojoj grupi, do 16 godina, nije se ni pojavila. Ne zato što je bila bolesna već zato što je tata Izet znao da je i bronzana medalja pod upitnikom.

To nije smetalo tati Izetu da preko Seada Demirovića, predsjednika Šahovske unije BiH, otključa nacionalnu bravu i isposluje kod sličnih moralnih veličina – Željka Boguta, potpredsjednika Šahovske unije BiH, i Vlade Stojanovića, člana Upravnog odbora te iste Unije – uvrštavanje vlastitog djeteta u reprezentaciju.

Njima nije bilo važno što će Aja u Norveškoj gubiti i od totalnih anonimusa, što će izgubiti 100 rejting poena, što će trošiti sredstva Unije samo da bi se cijelog života mogla hvaliti kako je bila na Olimpijadi…

Možda ni javnosti ne treba da bude važno na koji način očeve ambicije obezbjeđuju stipendiju iz opštinske ili neke druge kase za “olimpijskog reprezentativca”, ali treba da bude važno što BiH gubi od objektivno slabijih selekcija, jer praktično ulazi u sve dvoboje sa igračem manje, što se šalje poruka drugim šahistima da im ne vrijedi što dobro igraju kada nisu dobri sa šahovskim rukovodiocima, što se selektor ne pita ništa…

Mogli smo očekivati da se sa reprezentacijom BiH sprdaju Srbi ili Hrvati, ali kada to čine Bošnjaci, kojima je ta ista zemlja – ko fol – svetinja, onda slobodno možemo reći da je ova država konačno “prnula u čabar”.

Džaba je Izet sve to radio. Naći će se ubrzo neki novi Izet koji će za par ručkova kupiti 10-ak šahista i namjestiti turnir za svoje dijete koje je tek izašlo iz pelena. Imaće tada BiH najmlađeg reprezentativca na svijetu i neće je biti briga što se svi smiju carevom novom ruhu.

Drugo je pitanje zašto ćute reprezentativci koji su se godinama borili za ovo što je mala Aja, ni kriva ni dužna, dobila na srebrnom tanjiru. Neka i dalje ćute. Nove Aje će uskoro i njih izbaciti iz reprezentacije. Tada će im biti kasno da dižu glas. Neće imati ko da ih čuje. Svi ozbiljni bh. šahisti će tada biti u vrtiću.

3 Comments

 1. ‘pa je bilo logično da bude pozvana u žensku reprezentaciju’
  Ako tu ima logike, slepo gledati brojke rejtinga, onda vas je strefilo to vam je sledovalo – sramota.

  • S obzirom na vulgaran odgovor – bez kontraargumenata, vjerovatno je riječ o nekome ko se spominje u tekstu. Kako se na ovaj tekst nisu oglasili ni odgovorni u Šahovskoj uniji BiH, ni organizatori famoznog turnira, možemo zaključiti da su podaci iz teksta potpuno tačni. Žalosno je, međutim, da reprezentativci i dalje ćute. Honorar od 1.000 do 2.000 KM je za njih opravdan razlog, ali bi i bez njega uskoro mogli ostati upravo iz razloga navedenih u tekstu

Comments are closed.