Na Island bez Terzića

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Dragana Markovića, selektora rukometne reprezentacije BiH, od dolaska na ovu poziciju konstantno prate problemi sa povrijeđenim igračima.

Tako je i ovoga puta kada bh. tim 7. juna u Sarajevu i 15. juna u Rejkjaviku očekuju utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo 2015. protiv Islanda, pišu Nezavisne novine.

Ovoga puta Marković ne može računati na 4 igrača sa svog prvobitnog užeg spiska, a to su: Mirsad Terzić, Josip Perić, Vedran Delić i Mirko Mikić. Naravno da će najteže biti nadomjestiti iskusnog Terzića, koji je sa MKB Vespremom ove sezone dogurao do fajnal fora Lige šampiona. No, stub naše odbrane spriječila je povreda ligamenata skočnog zgloba. Na večeras završenom fajnal foru igrao je sa bandažom i pod blokadom, a već u srijedu bi trebao na operativni sto.

“Razgovarao sam sa Terzićem i u potpunosti ga razumijem. Imao sam sličnu povredu tokom svoje karijere i znam kako mu je. Igranje pod blokadom je veoma neugodno za njegovu povredu. Ima zakazanu operaciju i definitivno neću računati na njega protiv Islanda. Zbog toga sam pozvao mladog Igora Mandića iz skopskog Metalurga, koji će dobiti svoju šansu tokom priprema za Islanđane”, priča Marković.

Osim Mandića, naknadno na spisak igrača za dvomeč sa Islandom selektor je uvrstio još trojicu. Tako će šansu dobiti Amir Čakić, Petar Bubalo i Stefan Janković, jedini koji će se reprezentaciji naknadno priključiti zbog obaveza u Borac M:telu. Ostali su danas stigli na zakazano okupljanje u Sarajevu.

“Čakića sam zovnuo jer je olraund igrač. Može igrati na mnogo pozicija u timu, prije svega kao lijevo krilo i srednji bek. Bubalo može pokriti desnu stranu i kao krilo i kao bek. Istina, povrede su nam poremetile planove, ali ćemo tražiti druga rješenja i mislim da ćemo ih pronaći”, kaže Marković.

Island je veliki favorit protiv BiH. U svom sastavu imaju igrače poput Arona Palmarsona, Gudjora Sigurdsona ili Roberta Gunarosna, zvijezde najvećih evropskih klubova.

“Svima je jasno da u borbi za odlazak u Katar imamo duel sa svjetskom rukometnom silom. Imaju ogroman emotivni nacionalni naboj kada igraju za reprezentaciju. Mnogo su bolji u državnom dresu nego u klubovima u kojima igraju. Uz to, sjajno su pokriveni na svim pozicijama u timu. Međutim, imamo i mi neke naše adute koje ćemo pokušati iskoristiti”, zaključio je selektor.

Bh. igrači

Marković će na pripremama za Island na raspolaganju imati 19 igrača.

To su: golmani Nebojša Grahovac, Benjamin Burić, Predrag Dejanović; lijeva krila Alen Ovčina, Amir Čakić; desna krila Faruk Vražalić, Petar Bubalo; lijevi bekovi Igor Mandić, Nikola Prce, Duško Čelica, Ivan Milas; srednji bekovi Ivan Karačić, Stefan Janković; desni bekovi Marko Panić, Dejan Malinović, Kosta Savić; pivoti Muhamed Toromanović, Vladimir Vranješ i Senjamin Burić.