Marković: “Potući” ćemo se i s Dancima

[dropcap]TUZLA[/dropcap] Rukometna reprezentacija BiH u srijedu je nastavila niz odličnih rezultata. U Minsku je protiv Bjelorusije odigrala neriješeno (25:25) i tako stigla do velikog boda u prvom kolu Grupe 2 kvalifikacija za “EURO 2016”.

Bod iz Minska dobiće na težini tek u nastavku borbe za odlazak na “EURO 2016”, jer BiH dočekuje Bjelorusiju naredne godine. Sada su Marković i njegovi izabranici potpuno okrenuti i fokusirani na veliku Dansku, koja im stiže na megdan u Tuzlu 2. novembra.

Iako se zna ko je favorit u ovom ogledu, bh. reprezentacija u posljednje vrijeme taj epitet nikome ne priznaje. Tako je favorizovani Island eliminisan iz baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015, a u srijedu je Bjelorusija morala da bude srećna što je osvojila bod na svom parketu. Stoga ne bi čudilo da u grotlu tuzlanskog “Mejdana” padnu i Danci, aktuelni vicešampioni svijeta i Evrope. Naravno, za taj podvig biće potrebna idealna izvedba naših rukometaša, a toga su svi u bh. redovima svjesni, pišu Nezavisne novine.

“Moram biti zadovoljan bodom iz Minska. Ipak je Bjelorusija bila favorit uoči našeg ogleda. Rijetko ko na njihovom parketu uspije izvući neki bod, a mi smo remijem pokazali da polako ulazimo u visoko rukometno društvo. Sada moramo nastaviti u istom ritmu; ne smije biti opuštanja, posebno jer nas čeka velika utakmica u nedjelju sa Danskom. Nikome ne želim unaprijed priznati da je bolji od nas, tako će biti i sa Dancima. Ponovo ćemo se ‘potući’ i dati naš maksimum, pa ćemo vidjeti hoće li nam to biti dovoljno za neki bod. Iskreno, opet bih bio zadovoljan remijem, ali ćemo ići na pobjedu”, kaže vječiti optimista Dragan Marković.

Vremena za pripreme pred ogled sa Dancima je jako malo. Bh. tim se u četvrtak poslijepodne vratio u Sarajevo, a danas će krenuti put Tuzle, gdje će obaviti nekoliko treninga.

“S obzirom na ono što smo prikazali protiv Bjelorusije možemo žaliti što nismo pobijedili. Bili smo pravi tim. Mnogi nisu očekivali da ćemo išta napraviti u Minsku, tako da je ovaj remi zaista veliki rezultat. Bod nam može olakšati posao u nastavku kvalifikacija. Već u nedjelju nas čeka ogled sa Danskom. Svi znamo šta oni trenutno predstavljaju u svijetu rukometa. Definitivno se radi o sjajnom rivalu, ali se nadam da možemo nastaviti s našim sjajnim partijama i protiv njih. Uz pun ‘Mejdan’ i gromoglasnu podršku sa tribina možda možemo do pozitivnog rezultata”, rekao je mladi Josip Perić, koji je odigrao odličnu utakmicu u Minsku.