Čovičković uvijek antiprotivan: Igraćemo ligu RS, nećemo da plaćamo derviše

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Sloboda iz Novog Grada i mi ostajemo pri stavu da igramo Prvu ligu RS pošto je došlo do promjene sistema takmičenja na nivou BiH, rekao je Brane Čovičković, generalni menadžer ŽKK Mladi Krajišnik.

“Malene” su se juče prijavile za nastup u Prvoj ligi RS. Podsjetimo, na sjednici Upravnog odbora KS BiH odlučeno je da se liga igra ako bude najmanje 8 klubova koji su to pravo izborili takmičenjem. Međutim, kasnije su na spisak uvrštena dva kluba koji nisu stekla pravo igranja. Zbog toga su “malene” odlučile da ne igraju Prvenstvo BiH, a nakon toga je Izvršni odbor KS RS odlučio da Mladi Krajišnik, Sloboda, Orlovi i Rudar Sport igraju Prvu ligu RS, a onda doigravanje Prvenstva BiH, prenose Nezavisne novine.

Prema riječima Čovičkovića, sve je počelo s tim kada su Čelik i Plej-of dobili dozvolu da igraju samo kada se bude odlučivalo o prvaku.

“Iz KS BiH su članovima UO dostavili zahtjeve Čelika i Plej-ofa koji igraju Regionalnu ligu, a ne zaključak sa sjednice klubova u kojem stoji da nema promjene sistema takmičenja. Oni su podvalili UO da se Regionalna liga igra vikendom, a ne tokom sedmice, kako Čelik i Plej-of ne bi od početka igrali Prvenstvo BiH”, kazao je Čovičković. “To automatski mijenja sistem takmičenja u Ligu 8, nakon toga bi usljedila Liga za prvaka i nije poznato da li bi i njoj igralo četiri ili šest klubova i tek nakon toga plej-of u kojem bi učestvovali Čelik i Plej-of.”

On je istakao da je nakon toga u KS RS održano nekoliko sastanaka klubova iz RS koji imaju prvo takmičenja u Prvenstvu BiH. Niti jednom sastanku nije prisustvovao Rudar Sport, a tada je potpisano da timovi igraju Prvenstvo BiH samo ako sistem takmičenja ostane isti, potvrdio je Čovičković.

“Sloboda i mi imamo isti stav, dok su se Orlovi predomislili. Mi smo za to da se igraju tri entitetske lige, a zatim plej-of za prvaka”, rekao je Čovičković, koji je demantovao Haruna Mahmutovića, generalnog sekeretara KS BiH, da “malene” duguju više od 5.000 KM.

“Ne dugujemo ništa. Nakon što sam to pročitao, poslao sam SMS Mahmutoviću i upitao ga zašto obmanjuje javnost. Odgovorio mi je da imamo 1.200 KM duga za prvi dio kotizacije za sezonu 2014/15. koju ne želimo da igramo i 3.000 KM na osnovu arbitraže za prelazak tri košarkašice u Plej-of. To su sve radili bez našeg znanja i nikad nećemo platiti taj iznos”, tvrdi kontroverzni “menadžer”.

Čovičković je kazao da je KS BiH na osnovu kazni i kotizacija prošle sezone inkasirao 370.000 KM i da je više od 200.000 KM od klubova iz RS.

“Zašto bismo finansirali KS BiH, a naš savez propada”, sjetio se tek sada da upita Čovičković. “Da je KS BiH zajednički savez, u njemu bi bilo zaposlenih i Hrvata i Srba, a ne sedam derviša!”

U petak ističe rok za prijave za lige RS

Prijave za nastup u Prvoj ligi RS za košarkašice dostavilo je pet klubova do danas u 14.30, a ostali klubovi moraju da se izjasne u petak, do 10 sati, da li će igrati.

Prijave su u Košarkaški savez RS dostavili Igokea, Igman, Sloboda, Kozara i Mladi Krajišnik, a pravo nastupa imaju i Mladost, Basket Una, Trebinje 03, Orlovi i Rudar Sport.