Nije volio da gubi, pa počeo da namješta rezultate utakmica

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Jedan od najvećih prevaranata u istoriji namještanja rezultata utakmica, Singapurac Vilson Radž Perumal (49), dao je prvi intervju poslije 2011, kada je osuđen za ove kriminalne radnje.

Iako vrlo mali broj ljudi zna za ovog prevaranta, vjerovatno je gotovo svaki ljubitelj fudbala gledao bar jednu utakmicu koju je Perumal naštimao. On je u razgovoru za CNN otkrio na koliko je mečeva dogovorio rezultat.

“U stvari, nikada nisam brojao, ali mislim da sam namjestio između 80 i 100 mečeva”, rekao je Perumal.

Potom je do tančina objasnio kako je počeo da se bavi ovim “zanatom”.

“Kada sam bio dječak, sanjao sam da postanem vojnik, ali dok sam išao u srednju školu počinio sam krivično djelo i zato nisam mogao da ispunim svoj san. Onda me je sa nekih 20 godina privuklo sportsko klađenje. Jednostavno sam se ‘navukao’ i nisam u tome htio da gubim. Zato sam počeo da namještam lokalne mečeve”, otkrio je Perumal.

Počeo je od fudbalskih liga Singapura prije nego što se priključio organizaciji koju je Interpol nazvao “najgorim sindikatom za namještanje mečeva na svijetu”. Organizaciju je navodno vodio Dan Tan, koji se sada nalazi u pritvoru u Singapuru.

Perumal je 1997. imao svoj prvi pokušaj u namještanju neke međunarodne utakmice; bio je to prijateljski meč između Zimbabvea i BiH, ali nije bio uspješan. On tvrdi da je nekih šest igrača Zimbabvea pristalo da izgubi meč rezultatom 4:0, da bi zauzvrat međusobno podijelili mito od 100.000 dolara. Međutim, duel koji je igran u Kuala Lumpuru završen je rezultatom 2:2.

“Dali smo im rezultat koji je bilo teško ostvariti. Tokom utakmice jedan igrač je slučajno postigao gol”, rekao je Perumal.

To ga nije obeshrabrilo da nastavi dalje, pa čak tvrdi da je namještao utakmice na Olimpijskim igrama, kvalifikacijama za Svjetski kup, Gold kup, Afrički kup nacija…

Sve izgubio

Vilson Perumal tvrdi da je zaradio 5 miliona dolara od namještanja mečeva.

Ipak, sav novac je izgubio kockanjem, što je možda jedan od razlog zašto je objavio autobiografiju “Kelong Kings”, u kojoj je opisao svoj životni put od seoskog područja u Singapuru do namještača mečeva na svjetskoj fudbalskoj sceni.

“Ne žalim ni za čim. Za mene je to bila faza života u kojoj sam uživao. Putovao sam svijetom i dobro se provodio”, rekao je Perumal.

Tri puta zatvaran

Pokušaji Vilsona Perumala da namješta utakmice nisu uvijek prolazili neprimijećeno, naročito u Singapuru, gdje je tri puta zatvaran zbog učešća u sumnjivim poslovima.

Sredinom devedesetih odslužio je 12 mjeseci jer je pokušao da potkupi jednog fudbalera. Pred kraj 20. vijeka zatvoren je na 26 mjeseci zbog posredovanja između sudije i drugog “namještača”, dok je 2000. prije utakmice napao fudbalera hokejaškom palicom.