Stjepanović: Srbin sam i plivam za zemlju koju volim

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Dvostruki evropski šampion u plivanju Velimir Stjepanović izjavio je danas da nikada nije imao dilemu za koju će se zemlju takmičiti, uprkos tome što je rođen u Dubaiju, a njegovi roditelji su iz okoline Bijeljine.

“Oduvek sam znao da ću plivati samo za Srbiju, za zemlju koju volim. Samo jednom su me to pitali i nikada više. Ja sam Srbin i to je bilo presudno da odbijem i ponudu Emirata. Ne razmišljam o materijalnoj strani te odluke. Jednostavno, volim da se takmičim pod srpskom zastavom, a Plivački savez zaista pomaže koliko god može. Do moje 14. godine sve su finansirali roditelji, sada je i Savez uključen i ja sam zahvalan na tome”, kazao je Stjepanović u intervjuu za NIN.

On je, međutim, odgovarajući na pitanje da li razmišlja o povratku u Srbiju nakon završetka karijere kazao da je takav scenario malo vjerovatan.

“Iskreno, ne bih se vraćao. Posebno kada vidim kako je Čavić prošao sa školom plivanja. I moja devojka je iz Južne Afrike i eventualna selidba bi tražila ozbiljno prilagođavanje ovdašnjim uslovima. Dolaziću svake godine, ali ne verujem da ću živeti u Beogradu”, rekao je evropski šampion.

Stjepanović je dodao da su sva takmičenja na kojima sada učestvuje zapravo pripreme za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru i da je na velikim takmičenjima najvažnije da uđe u finale.

“Tada uvek idem na prvo mesto bez obzira na to ko pliva pored mene. Uostalom, Biderman je svetski rekorder na 200 kraul, Anjel svetski i olimpijski šampion, ali to me nije mnogo zanimalo. Mislim da imam odlične šanse za medalju na Svetskom prvenstvu u Kazanju. Ako me pitate za koju, zaista nemam pojma. Isto važi i za Olimpijske igre u Riju. Kad uđem finale, plivam za zlato”, istakao je Stjepanović.

Osvrćući se na protekli šampionat Evrope u Berlinu, na kome je osvojio zlatne medalje na 200 i 400 metara slobodnim stilom, Stjepanović je kazao da je u trci na 200 metara odlučio jedan zaveslaj i ukazao da je napravio taktičku grešku u svojoj najjačoj disciplini – 200 metara delfin.

“Taktizirao sam, želeći da sačuvam snagu za finale na 200 metara slobodno i preračunao se. Da sam plivao uobičajeno, lagano bih ušao u finale i, sto posto sam siguran, osvojio i treću zlatnu medalju”, zaključio je Stjepanović.