Kovačić i Bevanda opljačkani na Kopakabani

[dropcap]RIO DE ŽANEIRO[/dropcap] Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, i Josip Bevanda, član Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, opljačkani su na čuvenoj plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru, javlja specijalni izvještač Anadolu Agency (AA) iz Brazila.

Kovačević i Bevanda nisu fizički napadnuti, ali su zbog neopreznosti ostali bez vrijednih stvari. Bevandi su otuđeni novac i pasoš, dok je Kovačević ostao bez novca.

Kovačević i Bevanda su otputovali u Brazil kao dio delegacije N/FSBiH. Oni borave u Rio de Žaneiru odakle putuju na utakmice Bosne i Hercegovine.

Njih dvojica očigledno nisu ozbiljno shvatili preporuku Ministarstva spoljnjih poslova: krećite se u grupama, primite vakcine i dobro čuvajte pasoš.

Zbog opasnosti od gubljenja ili krađe putne isprave (pasoša), državljanima BiH se unaprijed savjetovalo da svoje putne isprave pohrane na sigurno mjesto, u sefu hotelske sobe, ili na drugi pogodan način.

Umjesto originalne putne isprave, savjet je MIP-a BiH, dovoljno je sa sobom nositi kopiju stranice sa fotografijom i ličnim podacima, što je u slučaju kontrole brazilskih vlasti dovoljno za utvrđivanje identiteta osobe.

“Za vrijeme boravka u Brazilu savjet je kretanje u grupama, naročito u kasnim noćnim satima, kao i izbjegavanje kretanja van sigurnih gradskih zona. Zbog raširene pojave džeparenja i krađa u gradskom prevozu, na plažama savjetujemo da sa sobom nosite minimalne količine novca. Poželjno je i preporučuje se da većinu plaćanja obavljate kreditnom karticom. Za mogućnost korištenja vaše kreditne kartice u Brazilu kontaktirajte vašu matičnu banku”, bila je preporuka MIP-a BiH.

Džabe gluvom govoriti.