Predstavljen projekat za obnovu stadionskog kompleksa u Šamcu

[dropcap]ŠAMAC[/dropcap] Promocija projekta obnove i izgradnje sportskog stadionskog kompleksa u Šamcu, kojoj je pored lokalnih predstavnika, prisustvovao i veći broj gostiju iz opštinskih, područnih fudbalskih saveza, FS RS i FS BiH, održana je u hotelu “Plaža”.

U sali je održana promocija projekta Sportskog objekta na stadionu FK Borac.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković i organizator sastanka rekao je da su se Šamčani ponosili Gradskim stadionom, objavljeno je na službenoj stranici Opštine Šamac.

“Poplava je uništila preko 3.000 domaćinstava, sve javne institucije, preko 300 privrednih objekata. Imali smo posebne emocije prema fudbalskom stadionu Borac. Trebali smo za pet godina da obilježimo 100 godina postajanja FK Borac, tradiciju koja pamti da su na ovom stadionu igrali veliki klubovi iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, mlada reprezentacija Jugoslavije”, kaže Marinković.

On je dodao da su desetominutnim filmom, koji je uradila ekipa Hit TV, htjeli prisutnima da pokažu mladost, FK Borac i sve ono što se dešavalo na stadionu i okupljalo mladost.

samac_fkBorac1

Na promociji su predstavnici GP “Obnova” prezentovali projekat Gradskog stadiona i objekata koji bi trebali biti izgrađeni ukoliko se nađu sredstva od 3,5 miliona maraka.

Član IO Fudbalskog saveza BiH Nurdin Peštalić istakao je da je FS RS na posljednjoj sjednici IO dostavio kompletan izvještaj o štetama na stadionima u RS.

“Nismo još dobili cifru na koju možemo računati u FS BiH za pomoć poplavljenim područjima, ali ja ću se boriti da FK Borac dobije što više novca. Ima komisija koja odlučuje o tome, a mi ćemo uticati na to da klubovi iz Šamca i Domaljevca dobiju što više sredstava”, naveo je on.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić istakao je da su svi upoznati sa određenim aktivnostima koje bi trebalo da budu u narednih nekoliko dana ozvaničene u smislu rješavanja individualnih stambenih objekata.

“Nakon toga će ići drugi krug kada je u pitanju infrastruktura. Bitno je da smo mi prezentacijom u cjelosti završili izradu projekata javnih ustanova, preduzeća i svega onoga što je bitno za ovo područje. Kada je u pitanju sportski centar mi se nadamo da ćemo kao neko ko je blagovremeno napravio projekat spremno čekati realizaciju i strane donatore i naravno sredstva sa nivoa vlasti RS, prije svega Vlade RS, a onda i BiH”, kaže Minić.

On dodaje da je ovo multifunkcionalan projekat, da se ne radi samo o gradskom stadionu, nego o sportskom kompleksu, o parku sporta koji je nužan.

“Idemo dalje i u ovom momentu imamo realne probleme. Najveći problem je rješavanje socijalno ugroženog stanovništva i obezbjeđivanje krova nad glavom, ali paralelno sa tim moraju ići ovakvi projekti. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme znati koji je to novčani iznos na koji možemo računati za realizaciju i ovog projekta. Ovo će biti podijeljeno u faze, prva faza podrazumijeva izmjenu regulacionog plana, stvaranje preduslova za ovakav kompleks, druga faza izradu generalne infrastrukture za projekat i treća faza za koju smatramo da treba biti prioritet povratak sporta na postojeće terene”, kaže Minić.

Ističe da će pratiti izgradnju i prema obećanjima koje imaju i činjenici da opština Šamac ima poseban status, nažalost zbog poplava koje je preživjela, nadaju se kao i dosada da će strani donatori, UN i svi koji rade staviti među prve opštine gdje će biti realizovani ovakvi projekti.

“Mi ćemo sebi dati jasan zadatak i cilj. U prvom dijelu avgusta planiramo Skupštinu opštine Šamac gdje ćemo ići sa setom mjera kada je u pitanju stambeno individualno rješavanje porodica koje nemaju krov nad glavom, priprema mjera za privredu i poljoprivredu i mjere za realizaciju ovakvih projekata”, kaže Minić.

Predsjednik FK Borac, Nenad Lukić, tvrdi da je prezentovan projekat koji znači mnogo u široj regiji.

“Drago mi je da su došli naši prijatelji da to podrže. Ono što je bilo do nas u ovom vremenu mi smo uradili, a to je bila sanacija i čišćenje, izrada projektne dokumentacije. To je projekat koji je spreman da se kandiduje svim ozbiljnim organizacijama koje budu izrazile spremnost da nam pomognu u tome. Imamo saznanja određenih fudbalskih organizacija, evropskih i svjetskih, da su one spremne pomoći, pa i od drugih međunarodnih donatora koji već učestvuju na našoj opštini u smislu pomoći i sanacija”, otkriva on.

Smatra da je projekat sjajan i da bi svi bili srećni da se realizuje.

“FK Borac je u jednom danu ostao bez ičega. Mi nemamo čak ni osnovno, ni dresa, peškira, ostali smo bez ičega. Opet žemo smoći snage da klub ostavimo u životu. Nadam se da će ovaj projekat dati svima dodatnu energiju da svi zajedno izguramo do kraja i stvorimo bolji život Borcu, našoj djeci i svima nama koji ovdje živimo”, kaže Lukić.