Konjičke trke u Bileći obilovale uzbuđenjima

[dropcap]BILEĆA[/dropcap] Prve konjičke trke “Bileća 2014” održane su u nedjelju u Bijeljanima, a u četiri različite kategorije snage je odmjerilo 25 trkača iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Najbolja u trci brdsko-planinskih konja na 1.000 metara bila je kobila Venera, koju je jahao njen vlasnik Veselin Mitrović iz Nikšića. Drugo mjesto otišlo je, takođe, u Crnu Goru, za kobilu Zvezdanu, vlasnika Vlade Vukotića iz Danilovgrada, dok se na trećem našao konj Gorski, Nevesinjca Bože Grahovca, piše Moja Hercegovina.

Za Vladu Vukotića ovo nije bio jedini pehar. Njegova kobila Obojanka uzela je prvo mjesto u drugoj trci – arapska grla na 1.200 metara. U obje trke jahač je bio njegov 14-ogodišnji sin Milan, inače najmlađi džokej na cijelom takmičenju. Milan kaže da se nadao prvom mjestu, te da ga je kobila odlično slušala. Sa njom je nedavno osvojio prvo mjesto i u Njegovuđu kod Žabljaka.

Drugo mjesto u istoj trci pripalo je domaćinu i organizatoru – Konjičkom klubu “Potkovica” iz Bileće, vlasnika Dražena Dunđera, čiji je konj Lenkoran vodio tijesnu borbu sa trećeplasiranom kobilom Kasandrom, vlasnika Saše Tomaševića iz Danilovgrada.

Među punokrvnim englezima na 1.400 metara najbrža je bila kobila Stratedžik Sajens (Strategic Science) iz Živinica. Njen džokej Šaban Salkanović kaže da je očekivao pobjedu, jer je sa njom već osvajao prva mjesta širom Srbije i Bosne i Hercegovine.

Drugo mjesto otišlo je u Sanski Most, za konja Pipsilon, vlasnika Zlatana Omeragića, dok je treće pripalo konju Ilužnal blek (Illusional Black), Bilećanina Jefte Bošnjaka.

Posljednja, trka opštine Bileća, punokrvni englezi na 1.700 metara, izazvala je najviše pažnje u svakom pogledu – zbog toga što je nosila epitet “glavna” i zbog toga što je odlučeno da bude ponovljena. Ovakva odluka donesena je zbog toga što je, kako navode, start mašina zakazala, pa se vrata na boksu konja čiji je vlasnik Dražen Dunđer, nisu otvorila, te je konj preskočio, pri čemu je zbacio džokeja i trčao bez njega. Neki od učesnika negodovali su zbog poništenja trke, pa je u novoj, ponovljenoj, od prethodnih šest, snage odmjerilo samo troje učesnika.

U ponovljenoj trci prvo mjesto zauzeo je Zlatko Omeragić iz Sanskog Mosta, na leđima svog Derviša, a isti se u prvobitnoj trci našao na drugom mjestu.

“Ispao je nesporazum, trka se ponovila i ja sam ponovo savladao sve. U prethodnoj sam imao problema sa konjem koji je pao, cijelo vrijeme je ometao mene i Gorana Krstića, tako da se nisam mogao izvući”, istakao je Omeragić.

Drugo mjesto pripalo je Peridotu, konju Dražena Dunđera. Kao organizator, kaže Dunđer, zadovoljan je što su trke održane, a krivo mu je samo zbog toga što je mašina zatajila baš kod njegovog konja.

“Ljudi to nisu shvatili, ali sudija je na startu tražio da se trka poništi, a stao je samo konj iz Crne Gore. Stvarno čestitam čovjeku na osvojenom prvom mjestu, drago mi je što je prešao tolike kilometre i osvojio ga. Potpuno sam zadovoljan. Sljedeće godine očekujem još više učesnika i još veći broj nagrada”, istakao je Dunđer.

Treće mjesto u glavnoj trci zauzeo je konj Helouket (Hallocat), vlasnika Marka Ostojića sa Žabljaka.

Osim pehara, pobjednici su dobili i novčane nagrade, a ukupan fond je iznosio 13.500 KM.