Jelićev rafal za sva vremena

[dropcap]MODRIČA[/dropcap] Apsolutni junak trećeg kola Superlige Srbije je napadač Rada Petar Jelić, koji je za 55 minuta meča protiv Voždovca (6:1) postigao 5 pogodaka što do sada niko nije uspio otkako je Srbija samostalna država.

Stasiti napadač iz Modriče i sin pokojnog predsjednika Republike Srpske Milana Jelića, istakao je u razgovoru za “Glas Srpske” da mu se telefon usijao od poziva.

“Zovu rodbina, prijatelji, novinari… Svi čestitaju na rekordu. Novinari me ispituju kako se osjećam a svima kažem isto: ‘Presrećan sam, šta drugo da kažem’. Bila je ovo moja prva zvanična utakmica za Rad poslije povratka iz Kine i uspio sam ono što malo kojem fudbaleru pođe za rukom u cijeloj karijeri. Pet golova na jednoj utakmici elitnog ranga je vrhunsko dostignuće. Naravno, veliku zahvalnost dugujem svojim saigračima iz Rada. Nije fraza kada kažem da su oni isto toliko zaslužni za svaki moj gol i veliku pobjedu protiv jakog Voždovca”, rekao je Jelić.

Petar Jelić, nekada veliki talenat, tako je pokazao još uvijek nije dostigao vrhunac u karijeri, iako već ima 27 godina. Minulih sezona često je mijenjao klubove, poslije Nirnberga u koji je otišao 2006. iz matične Modriče, igrao je još i u Rusiji i Kini, ali je najviše uspjeha imao pod palicom jednog čovjeka.

“Poslije epizode u kineskom Guangdongu imao sam ponude nekoliko klubova iz Srbije, ali kada sam se čuo sa Milanom Milanovićem više nije bilo dileme. Počeli smo da sarađujemo u OFK Beogradu, zatim u Hajduku iz Kule i Novom Pazaru, a sada i u Radu. Rad sa njim stvarno je perfektan, uvijek sam pružao dobre partije pod njegovim vođstvom i nadam se da je ovo samo početak jedne uspješne sezone kako za mene tako i za klub”, rekao je Jelić.

“Građevinari” su prošle godine jedva izborili opstanak, ali su planovi ove sezone mnogo veći.

“Uprava je uradila mnogo u prelaznom roku. Došlo je nekoliko provjerenih igrača, za sada nam ide dobro i vjerujem da ćemo u najmanju ruku biti u sredini tabele. Naravno, ukoliko nam se ukaže prilika da napadnemo i neku višu poziciju sigurno ćemo je iskoristiti”, naglasio je odlični napadač.

Pored toga što rešeta mreže golmana po Srbiji, Jelić je prije nešto manje od godinu dana riješio da prihvati pomalo nezahvalnu ulogu, da postane predsjednik Modriča Maksime, koju je nekada uspješno predvodio njegov otac.

“Došao sam na čelo kluba u vrlo teško vrijeme, ali ne kajem se. Iako smo ispali u Drugu ligu Republike Srpske, riješili smo veliki dio dugovanja. Plan je da u idućih nekoliko godina stabilizujemo klub i ponovo krenemo ka vrhu fudbala u BiH”, rekao je Jelić.

Na pitanje kako uspijeva da uskladi sve obaveze, Jelić je odgovorio iskreno.

“Kad nešto voliš, ništa nije teško”, naglasio je napadač, koji je sinoć stigao u Modriču da vidi majku i stanje u klubu, a već večeras ponovo mora da se javi na trening “građevinara”.

Golovi za oca

Prilikom slavlja pogodaka Petar Jelić uvijek pogleda u nebo.

“Kao i sve golove koje postižem, i ove sam postigao ocu Milanu koji je preminuo kada sam imao 21 godinu. Prekrstim se, pogledam u nebo, jer znam da bi on sada bio najponosniji na mene”, rekao je Jelić.

U društvu Bobeka

Podvig koji je napravio Petar Jelić svrstao ga je u društvo sa legendarnim napadačem Partizana Stjepanom Bobekom.

On je za “crno-bijele” postigao 5 pogodaka 1946. godine, a protivnik je bio “14. oktobar”.

Isto je učinio još samo napadač Crvene zvezde Zdravko Borovnica početkom osamdesetih godina. U pobjedi Zvezde protiv tuzlanske Slobode (9:1) pet puta je zatresao mrežu.

Posljednji put je neko ovakav podvig napravio u sezoni 2001/02. Tada je napadač Mladosti iz Lučana Zoran Đuraškoviću pobjedi nad Zvezdarom postigao 6 golova, ali je tada igrano prvenstvo SR Jugoslavije.