Sudijski sprej izaziva rak i ne bi smio da se koristi u EU?

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Sprej koji su koristile sudije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu vrlo brzo je postao popularan i počeo je da se koristi u mnogim fudbalskim ligama. Ipak, čini se da bi ubrzo njegova upotreba mogla biti zabranjena osim u slučaju da se ne promijeni njegov sastav.

Samo nekoliko nedelja prije nego što je trebalo da se počne sa korišćenjem ovog spreja u Bundesligi, urađena je kontrola ovog sredstva i otkriveno je da sadrži supstancu “paraben”, za koju se tvrdi da izaziva kancer. Ovo je dovelo do žestoke reakcije među fudbalskim čelnicima u Njemačkoj koji su veoma zabrinuti zbog toga, piše Telegraf.

Još se zamjera i da je ta supstanca lako zapaljiva i izaziva efekat “staklene bašte”, a da to proizvođač nije naznačio. Zato u ovom svom trenutnom sastavu ovaj sprej ne bi smio da se upotrabljava u zemljama Evropske unije.

Podsjetimo da je pjenušavi sprej pokazao značajne rezultate tokom Mundijala kada je skraćeno vrijeme koje se troši prilikom slobodnih udaraca i postavljanja živog zida. Inače, poslije planetarne smotre počeo je da se koristi i u Premijer ligi i Seriji A.