Bogatstvo za reklamu na dresu

[dropcap]BARSELONA[/dropcap] Fudbalski klub Barselona želi da se vrati principima i ne prodaje reklamu na dresu. Ostali na to i ne pomišljaju.

Ko najviše zarađuje od takvog sponzorstva?

Katalonci su, podsjetimo, prije nekoliko godina popustili i prodali pravo da se na dresu reklamira država Katar, odnosno njene institucije – konkretno turistička organizacija “Qatar Foundation”. Time je srušena tradicija stara 111 godina, na razočaranje navijača. Ali, ponuda je bila sjajna, “Barsa” je inkasirala zahvaljujući petogodišnjem ugovoru oko 30 miliona evra godišnje. Taj ugovor ističe 2016. i sada Katalonci razmišljaju da ne potpisuju novi, kako bi se vratili korijenima.

Ipak, to će biti udarac za klupske finansije, pa jedna komisija ima zadatak da pripremi prijedlog kako amortizovati taj gubitak. U vrijeme kada je ugovor potpisivan, bio je najveći u svijetu fudbala, ali su se u međuvremenu stvari promijenile. Sada je apsolutni rekorder Mančester junajted.

Ed Vudvord, glavni operativac kluba, potpisao je ugovor iz snova. Zamjeraju mu da ne zna s transferima, ali za marketing mu se ne može prigovoriti. “Chevrolet” od ove godine plaća 61 milion evra “crvenim đavolima”, a ugovor je potpisan na 6 godina. To je praktično duplo u odnosu na ono što je AON, prethodni sponzor, plaćao za mjesto na dresu.

Niko nije ni blizu Junajtedu; “Barsa” je druga, a u vrhu su još Bajern, kojem “Deutsche Telekom” plaća 28 miliona evra po sezoni, dok Liverpul i Real od svojih sponzora (“Standard Chartered” i “Fly Emirates”) godišnje zarađuju po 25 miliona.

Mančester Siti i Arsenal imaju drugačije dogovore. “Građani” zarađuju oko 50 miliona, kombinovano od imena na dresu i naziva stadiona (Etihad), a samo mjesto na dresu je procijenjeno na oko 25 miliona evra. Što se Arsenala tiče, oni su na 37 miliona evra po godini, takođe kombinacija dresa i naziva stadiona (Emirates).

Slična je situacija sa porodicom Al Tani i Pari Sen Žermenom – “Fly Emirates” je na dresu, ugovor je na pet godina, 25 miliona evra godišnje. Milan ima istog sponzora, ali dobija manje novca (15 miliona), bez obzira na to što su “rosoneri” neuporedivo veći i atraktivniji klub za oglašavanje od Parižana.