Bjanki i dalje kritično, ali stabilno

[dropcap]JOKAIČI[/dropcap] Vozač Marusje Žil Bjanki i dalje se bori za život u bolnici u Jokaičiju, a njegovo stanje je i dalje kritično, ali stabilno.

Bjanki je doživio teške povrede u udesu tokom Velike nagrade Japana 12. oktobra, kada je udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Zutila, koji je nekoliko trenutaka ranije izleteo na istom dijelu „Suzuke“.

„Posljednji dani su bili ekstremno teški za Žila i njegovu porodicu. Kao posljedica nesreće na Suzuki, veliki broj medicinskih izazova je trebalo da bude prevaziđen i situacija ostaje izazovna zbog teške povrede glave. Žil je i dalje u kritično, ali u stabilnom stanju. Porodici Bjanki mnogo znače sve poruke podrške, posebno one koje su iskazane tokom Velike nagrade u Sočiju“, stoji u saopštenju Marusje koje prenosi B92.

Ranije u utorak, Bjankijev otac je u intervjuu za „Gazetu delo Sport“ rekao da se svaki put kada mu zazvoni telefon plaši da će mu reći da mu je sin preminuo.

Marusja je takođe oštro reagovala na tvrdnje pojedinih medija da Bjanki nije usporio, uprkos dvostrukim žutim zastavicama, kao i da mu je tim poručio da ubrza da bi zadržao Markusa Eriksona.

„Marusja je šokirana i ljuta zbog tih optužbi. U vrijeme kada je naš vozač u teškom stasnju u bolnici i kada je tim jasno naglasio da je poštovanje Žila i njegove porodice, užasno je što moramo da odgovorimo na uznemirujuće optužbe i netačne informacije po pitanju Žilove nesrećen. Ali, pošto su te optužbe u potpunosti lažne, tim nema alternativu, nego da to demantuje“, ističe se u saopštenju Marusje.

Marusja je dodala da je direktor trka Formule 1 Čarli Vajting na Velikoj nagradi Rusije potvrdio da je Bjanki usporio.

„Audio kopija kompletnog transkripta komunikacije preko radija između Žila i tima, kao i pisani transkript, dostavljeni su FIA. Jasno je iz toga da nijednog trenutka prije Žilove nesreće tim mu nije rekao da ubrza, niti je nagovijestio da to treba da učini“, dodaje se u saopštenju.