Baloteli: Nisam birao da budem Italijan

[dropcap]NATAL[/dropcap] Mario Baloteli, reprezentativac Italije, uzvratio je kritičarima, posebno onima koji su ga vrijeđali na rasnoj osnovi poslije eliminacije “azura” sa Svjetskog prvenstva.

Italija je na drugom mundijalu zaredom eliminisana već u grupnoj fazi, a Baloteli je svima stavio do znanja da on neće biti žrtveno jagnje. Balotelijev bijes je očigledno izražen u jednom njegovom odgovoru na društvenoj mreži Instagram, na kojem je jedan čovjek poručio Baloteliju da napusti Italiju zato što zaista nije Italijan. Baloteli je, inače, dijete imigranata iz Gane.

“Ja sam Mario Baloteli, imam 23 godine i nisam izabrao da budem Italijan”, napisao je Baloteli, koji je i ranije bio meta rasističkih uvreda u Italiji.

Napadač Milana je potom poslao poruku svojim navijačima: “Toliko sam želio uspjeh jer sam rođen i oduvijek sam živio u Italiji. Bilo mi je stalo do ovog Svjetskog prvenstva i tužan sam, ljut i razočaran u sebe. Ali, nemojte da svaljujete svu krivicu na mene ovoga puta, jer je Mario Baloteli dao sve od sebe ovom timu Italije i nije napravio nijednu glupost.”

Baloteli je bio junak pobjede Italije nad Engleskom u prvom kolu Mundijala, prije poraza od Kostarike (0:1). U odlučujućem meču sa Urugvajem, na kojem su “azuri” poraženi s 0:1, Baloteli je zaradio žuti karton i zamijenjen je na poluvremenu.

“Mario Baloteli ima čistu savjest i spreman je da ode naprijed jači nego ikada i uzdignute glave. Ponosan što je dao sve od sebe za svoju zemlju. Ili možda, kao što kažete, nisam Italijan. Afrikanci se nikada ne bi odrekli ‘brata’. Nikada. Zbog ovoga smo mi crnci, kako nas zovete, svjetlosnu godinu ispred. Sram nije kada propustite šansu ili trčite manje ili više. Ovo je sramno. Pravi Italijani! Zaista?”, zaključio je napadač.