Slovenci iz Argentine razvili “domobransku” zastavu

[dropcap]LJUBLJANA[/dropcap] Gesta slovenačkih emigranata u Argentini koji su na prijateljskoj utakmici na stadionu u La Plati između Argentine i Slovenije (2:0) razvili veliku slovenačku trobojnicu, ali ne sa službenim državnim grbom, u Sloveniji je izazvala velike političke polemike.

Predsjednik slovenačkog fudbalskog saveza Aleksander Čeferin, kojeg je “incident” neugodno iznenadio, kazao je za Slovenačku televiziju da Slovenija ima samo jednu državnu zastavu koja se može razvijati na sportskim priredbama, prenosi Fena.

Nezadovoljstvo potezom slovenačkih emigranata izrazio je i slovenački ambasador u Argentini.

Umjesto zastave s grbom na kojem je planina Triglav, argentinski Slovenci istakli su zastavu s dvoglavim “kranjskim orlom” u plavoj boji.

Ljubljanski list “Dnevnik” podsjeća tim povodom da u Argentini živi veći broj nekadašnjih slovenačkih domobrana i njihovih potomaka koji su u Drugom svjetskom ratu bili kolaboracionisti i koristili “kranjskog orla” i takvu zastavu kao svoje simbole.

Sramota je što je takva zastava istaknuta na dan kada se u Normandiji slavila 70. godišnjica iskrcavanja zapadnih saveznika, piše list.

Portali bliski desnici tvrde, međutim, da se radilo o “domovinskoj zastavi” koju je nosila slovenačka “narodna vojska” koja se u Drugom svjetskom ratu borila protiv komunističke revolucije i da je isticanje tog slučaja kao incidenta znak političke “paranoje” koju u Sloveniji potiče ljevica.