Antisrpski grafiti na stadionu Slavije

[dropcap]ISTOČNO SARAJEVO[/dropcap] Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo provode istragu nakon dojave da su ispod sjeverne tribine stadiona “Slavije” u Istočnom Novom Sarajevu ispisani grafiti uvredljivi za srpski narod, rekla je Danka Tešić, portparol Centra.

Tešićeva je istakla da su nepoznata lica preko postojećih grafita navijačke grupe “Sokolovi” ispisala “Smrt Srbima”, “Svi ste vi Turci”, “Islam”, potvrdivši da je policija izvršila uviđaj i da traga za počiniocima.

Predsjednik “Slavije” Zdravko Šavija rekao je da je ovaj čin za svaku osudu i naglasio da će danas grafiti biti prefarbani, nakon što je policija izvršila uviđaj.

On je rekao da su grafiti ispisani posljednjih dana i ocijenio da je ovakvo nešto mogao uraditi samo neko ko nema ni karaktera, ni poštovanja.

“To je za svaku osudu”, rekao je Šavija i dodao da je sramota čime se sve ljudi služe da bi unijeli mržnju među stanovnike Istočnog Sarajeva.

On očekuje da će izvršioci i nalogodavci vandalizma biti kažnjeni.

Osim grafita kojim je iskazana mržnja prema srpskom narodu, na navijačkom grbu “Slavije” ispisano je “Željezničar” i naziv navijačke grupe sarajevskog kluba “Manijaci”.

Povodom incidenta oglasio se i Fudbalski klub Željezničar, koji je osuđuje svaki vid promovisanja nacionalizma.

“Grafite sa nacionalističkim parolama u kojima se pominje ime našeg kluba mogao je napisati bilo koji neodgovorni pojedinac ili navijač bilo kojeg kluba”, saopšteno je iz FK Željezničar, koji je slično, braneći svoje navijače, reagovao kada su “Manijaci” izazvali prekid utakmice u Tuzli.