Preminuo Milan Galić

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala Milan Galić danas je iznenada preminuo u 76. godini u Beogradu.

Blistavu igračku karijeru počeo je u FK Proleter iz Zrenjanina. Veliko fudbalsko ime izgradio je tokom nastupa za FK Partizan.

U periodu od 1959. do 1966. odigrao je 281 utakmicu, postigao 165 golova i osvojio 4 titule nacionalnog prvaka.

Bio je dio čuvene Partizanove generacije koja je 1966. igrala finale Kupa evropskih šampiona.

U periodu od 1966. do 1970. igrao je za belgijski klub Standard iz Liježa sa kojim je osvojio 2 titule nacionalnog prvaka i Kup Belgije. Za francuski Rems nastupao je u periodu od 1970. do 1973.

Popularni Gale je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 51 utakmicu i postigao 37 golova, što ga čini drugim strijelcem u istoriji nacionalnog tima.

Sa jugoslovenskom reprezentacijom osvojio je drugo mjesto na prvenstvu Evrope 1960. u Parizu, a iste godine na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio je zlatnu medalju.

Bio je član reprezentacije koja je 1962. na prvenstvu svijeta u Čileu osvojila četvrto mjesto.

Milan Galić se nije odlikovao naročitom visinom, ali je posjedovao hitrinu, agresivnost, stabilnost u duelima, izuzetan osjećaj za gol i neustrašivost, a prije svega odličnu tehniku.

Po završetku igračke karijere diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i pokazao da vrhunski sport i visoko obrazovanje mogu da idu zajedno.

Od 1979. je radio u nacionalnom fudbalskom savezu kao pravni savjetnik. U savezu je radio do 31. marta 2005, kada je otišao u penziju.