Do medalje na SP kroz 13 mečeva

[dropcap]VARŠAVA[/dropcap] Odbojkaška selekcija Srbije sutra od 20.15 kreće u odbranu svjetske bronze pošto se na otvaranju 18. svjetskog prvenstva sastaju sa domaćinom Poljskom na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Srbima je ukazana čast da budu akteri meča na fudbalskom stadionu gdje će prisustvovati 60.000 ljudi. Ovo će ujedno biti derbi grupe A, a stručnjaci predviđaju da će se upravo ove dvije ekipe boriti za prvo mjesto u prvoj fazi takmičenja.

“Orlovi” su 2010. u Italiji, na iznenađenje mnogih, osvojili treće mjesto, a selektor Srbije Igor Kolaković smatra da njegovi igrači mogu iznenaditi i poslije četiri godine u Poljskoj. Oni su i prošle godine bili treći na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Poljskoj, tako da su u seriji dobrih rezultata.

“Očekuje nas velika borba. Ovo prvenstvo će biti jako dugo. To iz nekih razloga nije dobro, ali je dobro što će u maksimalnih mogućnih 13 utakmica biti omogućeno da pobedi stvarno najbolji. Ovo je najteže takmičenje u odbojci, za nas je najbitnije da su svi igrači zdravi. Imamo velike ambicije i nadam se da idemo do kraja. Nismo favoriti, ali znali smo iznenaditi iz drugog plana. I ovog puta ćemo probati da se borimo za medalju”, kazao je Kolaković.

“Orlovima” neće biti strano igranje na fudbalskom stadionu, jer su već igrali u Kopenhagenu na Evru. Utakmica sa Poljacima bi mogla biti vrlo važna jer se bodovi prenose u drugu fazu.

Sistem ovog prvenstva je nešto komplikovaniji, a samim tim i teži za sve reprezentacije. Iz prve runde, gdje je po 6 ekipa smješteno u 4 grupe, u narednu fazu plasiraće se njih 16, dakle po četiri prvoplasirane iz svake.

Bodovi će se prenositi u naredne dvije grupe koja će se formirati, a to će biti E (od grupa A i D) i F (od grupa B i C).

Ako prođe u drugu fazu, Srbija će svoje mečeve igrati u Lođu i Bidgošću od 10. do 13. septembra. Plasman u narednu fazu obezbijediće po tri najbolje selekcije i one će formirati dvije nove grupe sa po tri reprezentacije. Pobjednici grupa E i F biće nosioci novih grupa G i H, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije žrijebom biti svrstane u ove grupe. Ovi mečevi biće igrani od 16. do 18. septembra.

Iz ovih grupa napokon će po dvije najbolje ekipe igrati u polufinalu, dok će trećeplasirane reprezentacije igrati meč za peto mjesto. Utakmice će biti igrane 20. septembra, a dan kasnije se igra finale i utakmica za treće mjesto.

Tako će reprezentacija koja bude otišla do samog kraja odigrati 13 utakmica i moraće da bude veoma spremna.

“Svetsko prvenstvo je najveće takmičenje, a sigurno i najteže. Puno utakmica u jako malo dana, ali mislim da smo spremni. Počeli smo pripreme ranije od svih reprezentacija. Imali smo vremena da se spremimo. Prva dva meča sa Poljskom i Argentinom dosta će odlučivati o plasmanu u drugoj grupi. Biće nam teško. Nema lakih protivnika. Sve ekipe su jake, ali daćemo sve od sebe. Nadamo se da ćemo, pre svega, izboriti plasman u drugu grupu, a kasnije i u top šest”, kazao je jedan od najboljih odbojkaša Srbije Aleksandar Atanasijević.

Grupa A

  1. Srbija
  2. Poljska
  3. Argentina
  4. Venecuela
  5. Australija
  6. Kamerun

Grupa B

  1. Finska
  2. Njemačka
  3. Brazil
  4. Južna Koreja
  5. Kuba
  6. Tunis

Grupa C

  1. Bugarska
  2. Rusija
  3. Kina
  4. Egipat
  5. Kanada
  6. Meksiko

Grupa D

  1. Francuska
  2. Belgija
  3. Italija
  4. SAD
  5. Iran
  6. Portoriko

Raspored mečeva Srbije

  • Prvo kolo: Poljska (30.8, 20.15 časova)
  • Drugo kolo: Argentina (2.9, 13)
  • Treće kolo: Australija (4.9, 16.30)
  • Četvrto kolo: Venecuela (6.9, 16.30)
  • Peto kolo: Kamerun (7.9, 20.15)