Del Pjera privukla svjetla Bolivuda

[dropcap]NJU DELHI[/dropcap] Poslije Davida Trezegea i Dejvida Džejmsa, još jedan veteran i velikan evropskog fudbala seli se u Indiju.

Radi se o Alesandru del Pjeru, kojeg je privuklo to što azijska država, u kojoj je kriket sport broj jedan, sve više ulaže u fudbal.

Kada dođu u pozne igračke godine, mnogi fudbaleri odlučuju se da napuste Evropu u potrazi za posljednjim “jakim” ugovorom, ali i zbog želje za novim izazovima.

Prva nesvakidašnja destinacija za fudbalere bile su Sjedinjene Američke Države, potom Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Australija, a izgleda da će uskoro sve masovnije odlaziti u Indiju.

Dvojica nekadašnjih asova već su u ovoj azijskoj državi. Bivši golgeter Juventusa i francuske reprezentacije Trezege potpisao je ovog ljeta za Puni Siti iz Maharašatre, dok je čuveni golman Liverpula i engleske reprezentacije Dejvid Džejms sada član Kerala Blastersa iz Kočina, i to istovremeno kao trener i kao golman.

Njegov saigrač je nekadašnji napadač brojnih engleskih klubova i igrač koji je prošao kroz sve mlađe selekcije nacionalnog tima “gordog Albiona” – Majkl Čopra.

Njima bi uskoro mogao da se pridruži i Del Pjero! Slavni Italijan nije prihvatio novi ugovor Sidneja i po pisanju svjetskih medija od oktobra, kada počinje prvenstvo Indije, nastupaće za Delhi Dajnamos. Tako je postalo jasno da neće obući dres Honveda, koji je bio veoma zainteresovan da ga angažuje.

Zanimljivo je da na angažovanje ovih igrača najviše utiče rukovodstvo indijske Superlige (ISL), a ne sami klubovi. Na popularizaciji fudbala rade i glumačke zvijezde bolivudske produkcije, kao i najpoznatiji kriket igrači u toj državi, koji se nalaze među vlasnicima timova i koji u saradnji sa sponzorima organizuju pripremne turneje velikih evropskih klubova po Indiji.

Takođe, Atletiko Madrid, Fiorentina i Fejnord imaju svoje “filijale” među indijskim klubovima, pa je moguće da će za koju godinu neki igrači iz države koja je trenutno 150. na FIFA rang-listi imati zapažene uloge u nekim od najjačih evropskih prvenstava.